Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2019-02-25 więcej

Rozszerzenie listy alergenów? Znakowanie żywności.

Z raportu wynika, że w przypadku takich składników jak: gryka, mleko od młodych kóz i owiec, kiwi, orzeszki pinii, Alfa- galaktoza, groch i soczewica ryzyko reakcji anafilaktycznych może być wyższe niż w przypadku alergenów, których deklaracja na podstawie przepisów prawa żywnościowego jest obowiązkowa (Rozp. 1169/2011).
2019-02-22 więcej

FSMP - ZMIANA PRZEPISÓW

Od dzisiaj stosuje się Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2016/128 z dnia 25 września 2015 r. uzupełniające Rozporządzenie 609/2013 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących składu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz informacji na jej temat.

2019-02-19 więcej

„Wielozbożowy”, „pełnoziarnisty” - zasady stosowania w reklamie i na etykiecie

„Wielozbożowy”, „pełnoziarnisty” - Te dwa hasła bardzo często pojawiają się na pieczywie, makaronach, płatkach zbożowych, ciastkach, batonikach, waflach zbożowych i wielu innych produktach.
2018-12-18 więcej

Rozporządzenie 1924/2006 - Jak poprawnie stosować oświadczenia niespecyficzne? Stanowisko Trybunału Sprawiedliwości UE

Oświadczenia niespecyficzne takie jak: „zdrowe gardło” „wspiera wątrobę” „dba o zdrowie skóry” ale także „Energy Drink”, „Superfood” są najczęściej stosowanymi w oznakowaniu i reklamie żywności oświadczeniami.

2018-12-13 więcej

Napoje energetyczne – definicja i regulacje ograniczające sprzedaż

Napoje energetyczne zostały zdefiniowane jako napoje zawierające rozmaite kombinacje węglowodanów, witamin, minerałów i co najmniej jednej substancji stymulującej ośrodkowy układ nerwowy: kofeiny, tauryny, karnityny, guarany, glukuronolaktonu i innych związków.
2018-12-04 więcej

Bardzo proste obliczanie referencyjnych wartości spożycia - kalkulator EFSA online

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) udostępnił interaktywne narzędzie, które umożliwia szybkie obliczanie referencyjnych wartości spożycia (z ang. Dietary Reference Values) w odniesieniu do energii, mikro- i makroskładników odżywczych (tłuszcze,

2018-11-22 więcej

Czy unijne regulacje dot. oświadczeń warto powielać?

W dniach 6 i 7 listopada w Ankarze, Turcja odbyła się konferencja "2 Agriculture, Food & Nutrition Policies Summit". To cykliczne wydarzenie organizowane jest przez Food Supplement & Nutrition Association (GTBD) oraz przez Food Beverage & Agricultural Policy Research Association (GIFT). Ponad 250 uczestników
2018-10-30 więcej

Zmiany w zakresie znakowania alergenów w USA – rozpoczęcie prac

Główną przyczyną wycofywania żywności z rynku w USA jest niezadeklarowana, lub nieprawidłowo zadeklarowana obecność alergenów. Zgodnie z federalnym prawem żywnościowym w USA obowiązkowa jest deklaracja ośmiu

2018-10-11 więcej

„Pastylki na kaszel” „Cukierki na gardło” „Syrop na kaszel” „Tonik” „Ciastko zdrowia” – nowe przepisy dot. oświadczeń

Komisja Europejska kończy prace nad rozporządzeniem Komisji w sprawie odstępstw przewidzianych w artykule 1(3) Rozporządzenia 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności w zakresie stosowania wybranych określeń charakterze rodzajowym.
2018-10-09 więcej

Dodatki w suplementach diety – NASTĄPIŁA ZMIANA PRZEPISÓW 1333/2008

Wykreślenie podkategorii „17.3 Suplementy diety w postaci syropu lub do żucia” - W dzisiejszym Dzienniku Urzędowym UE zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/1497 z dnia 8 października 2018 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do