Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2019-04-26 więcej

Jaki jest sens dodawania 0,5% mango do aromatyzowanej zielonej herbaty o smaku mango?

Co przyciąga uwagę konsumenta? Patrząc na opakowania produktów na pułkach sklepowych można dojść do wniosku, że producenci wierzą, że dobrze sprzeda się produkt, który obiecuje, że jest bez laktozy, glutenu, aflatoksyn, glutaminianu sodu, substancji
2019-04-09 więcej

Napoje spirytusowe – zmiana przepisów dot. znakowania

Rada przyjęła dziś nowe przepisy mające na celu wyjaśnienie i ulepszenie ram prawnych określających definicję, opis, prezentację i etykietowanie napojów spirytusowych, w tym ich stosowanie w innych środkach spożywczych i ochronę oznaczeń geograficznych (OG).

2019-04-04 więcej

Raport - Wprowadzanie do obrotu żywności funkcjonalnej

Z radością i dumą informujemy, że nasza firma IGI Food Consulting została wybrana do sporządzenia raportu dotyczącego zasad wprowadzania do obrotu żywności funkcjonalnej. Opracowanie Raportu jest realizowane w ramach
2019-04-03 więcej

Dlaczego „DETOX” jest oświadczeniem i co to oznacza dla firm?

W odpowiedzi na pytanie parlamentarne (Parlament Europejski) dotyczące uregulowania określenia „detox” Komisja Europejska stwierdziła (odp. z marca br.), że termin „detox" wchodzi w zakres rozporządzenia 1924/2006 w sprawie oświadczeń.

2019-02-25 więcej

Rozszerzenie listy alergenów? Znakowanie żywności.

Z raportu wynika, że w przypadku takich składników jak: gryka, mleko od młodych kóz i owiec, kiwi, orzeszki pinii, Alfa- galaktoza, groch i soczewica ryzyko reakcji anafilaktycznych może być wyższe niż w przypadku alergenów, których deklaracja na podstawie przepisów prawa żywnościowego jest obowiązkowa (Rozp. 1169/2011).
2019-02-22 więcej

FSMP - ZMIANA PRZEPISÓW

Od dzisiaj stosuje się Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2016/128 z dnia 25 września 2015 r. uzupełniające Rozporządzenie 609/2013 w odniesieniu do szczegółowych wymogów dotyczących składu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz informacji na jej temat.

2019-02-19 więcej

„Wielozbożowy”, „pełnoziarnisty” - zasady stosowania w reklamie i na etykiecie

„Wielozbożowy”, „pełnoziarnisty” - Te dwa hasła bardzo często pojawiają się na pieczywie, makaronach, płatkach zbożowych, ciastkach, batonikach, waflach zbożowych i wielu innych produktach.
2018-12-18 więcej

Rozporządzenie 1924/2006 - Jak poprawnie stosować oświadczenia niespecyficzne? Stanowisko Trybunału Sprawiedliwości UE

Oświadczenia niespecyficzne takie jak: „zdrowe gardło” „wspiera wątrobę” „dba o zdrowie skóry” ale także „Energy Drink”, „Superfood” są najczęściej stosowanymi w oznakowaniu i reklamie żywności oświadczeniami.

2018-12-13 więcej

Napoje energetyczne – definicja i regulacje ograniczające sprzedaż

Napoje energetyczne zostały zdefiniowane jako napoje zawierające rozmaite kombinacje węglowodanów, witamin, minerałów i co najmniej jednej substancji stymulującej ośrodkowy układ nerwowy: kofeiny, tauryny, karnityny, guarany, glukuronolaktonu i innych związków.
2018-12-04 więcej

Bardzo proste obliczanie referencyjnych wartości spożycia - kalkulator EFSA online

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) udostępnił interaktywne narzędzie, które umożliwia szybkie obliczanie referencyjnych wartości spożycia (z ang. Dietary Reference Values) w odniesieniu do energii, mikro- i makroskładników odżywczych (tłuszcze,