Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2018-02-21 więcej

Podwójna jakość żywności – wskazówki dla producentów

Produkty sprzedawane pod tą samą marką mogą mieć - co do zasady -różne cechy z uwagi na uzasadnione czynniki, takie jak miejsce wytworzenia lub preferencje klientów w danych regionach. Jednak niepokój niektórych państw członkowskich UE wzbudziło
2018-02-14 więcej

bisfenol A - nowe ograniczenia w materiałach i wyrobach

14 lutego w Dzienniku Urzędowym UE opublikowane zostało rozporządzenie 2018/2013 w sprawie stosowania bisfenolu A („BPA”) w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością

2018-02-13 więcej

Czy etykiety peel-off naruszają przepisy?

Coraz więcej środków spożywczych na unijnym, w tym także polskim, rynku jest opatrzonych etykietami typu peel-off. Są to etykiety wielostronne, działające na zasadzie książeczki, w których część informacji jest dostępna dopiero po odklejeniu
2018-02-08 więcej

„BeFit” „SUPERFOOD” „Dopasowane do potrzeb żywieniowych” – zasady stosowania

Wiele środków spożywczych jest oznakowanych lub reklamowanych przy pomocy bardzo ogólnych treści i sloganów, które w sposób pośredni mogą odnosić się do korzyści dla zdrowia. Treści takie są bardziej „przyjazne” dla konsumenta

2018-01-26 więcej

Zakaz stosowania sorbinianu wapnia - zmiana rozporządzenia 1333/2008

22 stycznia 2018 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowane zostało rozporządzenie Komisji (UE) 2018/98 zmieniające rozporządzenie 1333/2008 (w sprawie dodatków) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 (ustanawiające specyfikacje dla dodatków) w odniesieniu do stosowania sorbinianu wapnia (E 203).
2018-01-18 więcej

Błędy firm w zakresie oznakowania suplementów i prowadzenia działalności - kontrola IH

17 stycznia br. na stronie UOKIK opublikowana została informacja stanowiąca podsumowanie kontroli oznakowania suplementów diety, przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową

2018-01-02 więcej

3 rozporządzenia w sprawie NOWEJ ŻYWNOŚCI opublikowane

Rozporządzenie 2015/2283 w sprawie nowej żywności, stosuje się od 1 stycznia br. W Dzienniku Urzędowym UE z 30 grudnia 2017 r. zostały opublikowane 3 rozporządzenia wykonawcze niezbędne do realizacji zmienionych wymagań w zakresie wprowadzania do obrotu i
2017-12-28 więcej

Champagne – Trybunał w sprawie nazw składników żywności

Czy w nazwie środka spożywczego można zastosować nazwę składnika, który ma chronioną nazwę pochodzenia? Spór pomiędzy międzybranżowym komitetem wina z Szampanii (CIVC) i Aldi Süd Dienstleistungs-GmbH & Co. OHG (Aldi) dotyczył wykorzystania nazwy „Champagne”,

2017-12-27 więcej

Liczne zezwolenia na nową żywność

W ostatnich miesiącach Komisja Europejska zintensyfikowała prace dotyczące zezwoleń na nową żywność. Ma to bezpośredni związek ze zbliżającym się terminem stosowania nowego Rozporządzenia 2015/2283, które
2017-12-18 więcej

Przewodnik dot. Referencyjnych Wartości Spożycia (DRV) od EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował Raport podsumowujący prace nad Referencyjnymi Wartościami Spożycia dla składników odżywczych (ang. Dietary Reference Values [DRV] for nutrients).