Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2020-01-17 więcej

Wina, napoje spirytusowe i pozostałe środki spożywcze – nowa wersja rejestru oznaczeń geograficznych eAmbrosia

10 stycznia Komisja Europejska ogłosiła zakończenie prac nad łączeniem rejestrów oznaczeń geograficznych i aktualnie baza danych eAmbrosia – unijny rejestr oznaczeń geograficznych zawiera oznaczenia artykułów rolno-spożywczych, wina i napojów spirytusowych chronionych w UE.
2020-01-13 więcej

Dwutlenek tytanu (E 171) - czy będzie zakaz?

Obecnie ważą się losy dwutlenku tytanu - jednego z barwników dozwolonych dotychczas do stosowania w żywności w UE, powszechnie wykorzystywanego m.in. w suplementach diety.

2020-01-09 więcej

Napoje z dodatkiem cukru i składnikami aktywnymi oraz suplementy – NOWY PODATEK, nowe przepisy

Według autora projektu celem ustawy - przedstawionym w uzasadnieniu - jest wykorzystanie polityki fiskalnej jako narzędzia służącego promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów. W projekcie zaproponowano nałożenie dodatkowych opłat m.in. na: napoje z dodatkiem
2019-12-19 więcej

Czy znak towarowy chroni przed wymogami w sprawie deklaracji składnika podstawowego?

W 2020 r. jednym z najgorętszych tematów dotyczących znakowania będzie kwestia pochodzenia żywności, a szczególnie obowiązku deklarowania pochodzenia składnika podstawowego środków spożywczych.

2019-12-17 więcej

Nowe unijne przepisy dotyczące kontroli żywności – rozp. 2017/625

Od 14 grudnia br. stosuje się większość przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego
2019-12-05 więcej

Czy „balsamico” jest chronione tak samo jak „Aceto Balsamico di Modena”? – wyrok Trybunału

Wczoraj tj. 4 grudnia Trybunał Sprawiedliwości UE wydał wyrok w sprawie wykładni art. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 583/2009 rejestrującego nazwę w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Aceto Balsamico di Modena (ChOG)).

2019-11-05 więcej

COOL pochodzenie składnika podstawowego, produkt lokalny i rzemieślniczy, ślad węglowy – podstawy prawne

Dzisiaj w Lublinie rozpoczęła się dwudniowa VI Konferencja Naukowo-Techniczna Bezpieczny Produkt Spożywczy. 150 uczestników wysłucha wykładów i będzie brało udział w warsztatach o różnej tematyce.
2019-10-22 więcej

Zmiany w powiadomieniach GIS – projekt rozporządzenia przekazany do konsultacji

Rządowe Centrum Legislacji opublikowało projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniający rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium

2019-10-17 więcej

Ryzyko interakcji i działań niepożądanych, a obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa produktu

Konsekwencje dla zdrowia interakcji pomiędzy lekami i suplementami diety lub produktami z innych kategorii żywności często nie są znane konsumentom w tym pacjentom.
2019-10-11 więcej

Czy oświadczenie uzasadniające nieswoistą korzyść może być z tyłu opakowania? TSUE

Kilka tygodni temu, we wrześniu, opinię w sprawie ogólnych oświadczeń zdrowotnych wydał Rzecznik Generalny TSUE. Stwierdził on, że: konieczne jest ustalenie kryteriów rozróżnienia między ogólnymi i szczególnymi oświadczeniami zdrowotnymi; słowo „towarzyszyć” jest szersze i bardziej pojemne niż słowa „obok” lub „po”,