Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2020-02-21 więcej

Kolejne inicjatywy legislacyjne dotyczące eliminacji cukru z żywności (herbatki, soki, nektary, napoje)

W Polsce trwają prace nad wprowadzeniem „podatku cukrowego” czyli nad ustawą z 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Po przyjęciu ustawy przez rząd
2020-02-20 więcej

Preparaty do żywienia, dalszego żywienia oraz FSMP dla niemowląt– zmiana przepisów w tym tygodniu

22 lutego br. zaczną być stosowane przepisy unijne dotyczące: składu preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz informacji na ich temat, a także w odniesieniu do informacji dotyczących żywienia niemowląt i małych dzieci,

2020-02-18 więcej

Jakość handlowa suplementów diety– raport Narodowego Instytutu Leków

Na początku roku Narodowy Instytut Leków (NIL) poinformował o wynikach swoich badań dotyczących jakości suplementów diety. Jak wynika z doniesień przedmiotem badań było 50 ze 100 najczęściej kupowanych w Polsce suplementów
2020-02-11 więcej

NOWY! Elektroniczny system powiadamiania GIS – praktyczne wskazówki

W pierwszych dniach lutego Główny Inspektorat Sanitarny uruchomił nową wersję Elektronicznego Systemu Powiadamiania (ESP). ESP służy do obligatoryjnego powiadamiania Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) o zamiarze bądź wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu

2020-02-04 więcej

Bez GMO – rozporządzenie w sprawie okresów karencji weszło dzisiaj w życie

Dzisiaj weszło w życie opublikowane we wczorajszym Dzienniku Ustaw Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 stycznia 2020 r. w sprawie długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego
2020-02-01 więcej

Przewodnik Komisji w sprawie pochodzenia składnika podstawowego - opublikowany

Komisja Europejska (KE) opublikowała długo oczekiwany dokument ZAWIADOMIENIE KOMISJI w sprawie stosowania przepisów art. 26 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 (2020/C 32/01).

2020-01-31 więcej

Wyrok TSUE w sprawie oświadczeń ogólnych (niespecyficznych, nieswoistych)

We wczorajszym wyroku Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej potwierdził, że w przypadku stosowania odniesień do ogólnych, nieswoistych korzyści (tzw. oświadczeń niespecyficznych lub nieswoistych) na froncie opakowania nie jest wystarczające, jeśli oświadczenie specyficzne je uzasadniające znajduje się z tyłu opakowania i nie ma pomiędzy nimi wyraźnego połączenia.
2020-01-27 więcej

Znakowanie żywności 2020– planowane zmiany w przepisach, prace na poziomie UE

Regulacje z zakresu prawa żywnościowego są stałym tematem prac instytucji UE. Znakowanie i reklama żywności są jednym z częściej omawianych zagadnień a w konsekwencji obszarem, w którym następują liczne i częste zmiany przepisów. Szykują się kolejne.

2020-01-21 więcej

Mikroplastik w żywności – prace UE

Temat zanieczyszczeń żywności mikroplastikiem od kilku lat regularnie pojawia się w agendzie prac różnych instytucji UE. W 2016 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował Stanowisko w sprawie „Obecności mikroplastiku i nanoplastiku w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem
2020-01-17 więcej

Wina, napoje spirytusowe i pozostałe środki spożywcze – nowa wersja rejestru oznaczeń geograficznych eAmbrosia

10 stycznia Komisja Europejska ogłosiła zakończenie prac nad łączeniem rejestrów oznaczeń geograficznych i aktualnie baza danych eAmbrosia – unijny rejestr oznaczeń geograficznych zawiera oznaczenia artykułów rolno-spożywczych, wina i napojów spirytusowych chronionych w UE.