Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2019-11-05 więcej

COOL pochodzenie składnika podstawowego, produkt lokalny i rzemieślniczy, ślad węglowy – podstawy prawne

Dzisiaj w Lublinie rozpoczęła się dwudniowa VI Konferencja Naukowo-Techniczna Bezpieczny Produkt Spożywczy. 150 uczestników wysłucha wykładów i będzie brało udział w warsztatach o różnej tematyce.
2019-10-22 więcej

Zmiany w powiadomieniach GIS – projekt rozporządzenia przekazany do konsultacji

Rządowe Centrum Legislacji opublikowało projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniający rozporządzenie w sprawie wzoru formularza powiadomienia o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium

2019-10-17 więcej

Ryzyko interakcji i działań niepożądanych, a obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa produktu

Konsekwencje dla zdrowia interakcji pomiędzy lekami i suplementami diety lub produktami z innych kategorii żywności często nie są znane konsumentom w tym pacjentom.
2019-10-11 więcej

Czy oświadczenie uzasadniające nieswoistą korzyść może być z tyłu opakowania? TSUE

Kilka tygodni temu, we wrześniu, opinię w sprawie ogólnych oświadczeń zdrowotnych wydał Rzecznik Generalny TSUE. Stwierdził on, że: konieczne jest ustalenie kryteriów rozróżnienia między ogólnymi i szczególnymi oświadczeniami zdrowotnymi; słowo „towarzyszyć” jest szersze i bardziej pojemne niż słowa „obok” lub „po”,

2019-09-20 więcej

Żywność funkcjonalna – Harvard Medical School – Izabela Tańska

W Bostonie, USA odbywa się Międzynarodowa konferencja organizowana przez Functional Food Center i Harvard Medical School. Temat przewodni 27 edycji to “Functional Foods, Bioactive Compounds and Biomarkers: Health Promotion and
2019-09-11 więcej

Pochodzenie żywności (COOL) – WYROK TRYBUNAŁU!

Aktualnie tematem nr 1 wśród zagadnień dotyczących znakowania żywności jest pochodzenie produktu i składnika. Wyrok Trybunału w tej kwestii może być pomocny w trwających pracach nad aktualizacją etykiet.

2019-08-20 więcej

SUPLEMENTY - SZKOLENIE 20 listopada 2019 r.

W programie m.in.: Postępowanie wyjaśniające: możliwość mediacji z GIS, dossier produktum.in. do opinii URPL lub jednostek naukowych Opinie Zespołu ds. Suplementów Diety: znaczenie, status prawny, możliwe odstępstwa, konsekwencje w przypadku niezgodności Składniki roślinne: maksymalne poziomy,
2019-08-19 więcej

Kto powinien uzasadniać oświadczenie z listy pending? Sprawa w Trybunale

Wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez szwedzki sąd dotyczy tego po czyjej stronie leży uzasadnienie (ciężar dowodu) czy oświadczenia (z listy pending) są niedozwolone.

2019-07-31 więcej

Nakaz zaprzestania stosowania znaku graficznego certyfikatu GMP

W oznakowaniu, reklamie i prezentacji żywności (w tym suplementów diety) nie można stosować treści oraz znaku graficznego informującego o posiadaniu certyfikatu GMP. NA CZYM POLEGA PROBLEM?
2019-05-23 więcej

Znakowanie i reklama soków i napojów – aktualne wyzwania i problemy

Dzisiaj wykład wygłosi doradca ds. Prawa żywnościowego IGIFC Izabela Tańska. Wykład będzie dotyczył aktualnych wyzwań związanych ze znakowaniem i reklamą soków, nekatrów i napojów.