Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2018-10-11 więcej

„Pastylki na kaszel” „Cukierki na gardło” „Syrop na kaszel” „Tonik” „Ciastko zdrowia” – nowe przepisy dot. oświadczeń

Komisja Europejska kończy prace nad rozporządzeniem Komisji w sprawie odstępstw przewidzianych w artykule 1(3) Rozporządzenia 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności w zakresie stosowania wybranych określeń charakterze rodzajowym.
2018-10-09 więcej

Dodatki w suplementach diety – NASTĄPIŁA ZMIANA PRZEPISÓW 1333/2008

Wykreślenie podkategorii „17.3 Suplementy diety w postaci syropu lub do żucia” - W dzisiejszym Dzienniku Urzędowym UE zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/1497 z dnia 8 października 2018 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do

2018-10-08 więcej

Zmiana Rozporządzenia 1925/2006 – izomery trans kwasów tłuszczowych

Komisja Europejska opublikowała projekt rozporządzenia Komisji zmieniającego załącznik III do rozporządzenia 1925/2006 w zakresie izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych
2018-10-02 więcej

„May contain” w USA

Podczas szkolenia zorganizowanego przez POLBISCO - Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Izabela Tańska – Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGIFC wygłosiła wykład dotyczący znakowania żywności na rynek US

2018-09-26 więcej

Składniki roślinne w suplementach diety - zasady stosowania SZKOLENIE

Olej CBD, kurkumina, resweratrol, młody jęczmień to jedynie przykłady z ponad 4 tysięcy preparatów roślinnych stosowanych w suplementach diety. Obowiązujące przepisy unijnego prawa żywnościowego nie określają listy preparatów roślinnych
2018-09-21 więcej

O znakowaniu podczas Kongresu Napoje i Alkohole

19 września odbył się w Warszawie Kongres Alkohole i Napoje organizowany przez Wiadomości Handlowe, wyjątkowe spotkanie profesjonalistów z branży alkoholowej i napojowej, łączące ze sobą kluczowych graczy wpływających na rozwój rynku. Do grona prelegentów została zaproszona Joanna Olszak

2018-09-17 więcej

„Forte” – czy można stosować to określenie w przypadku suplementów diety?

„Forte” jest określeniem powszechnie stosowanym w oznakowaniu i reklamie suplementów diety. Najczęściej jest elementem nazwy marketingowej. Pojawia się również jako treść dobrowolna, niezależna od nazwy.
2018-08-31 więcej

Składniki roślinne w żywności (z uwzględnieniem suplementów) – nowe przepisy

Zgodnie z artykułem 11 Rozporządzenia 1925/2006 w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji, państwa członkowskie mają możliwość przyjęcia krajowego aktu prawnego dotyczącego zakazu lub ograniczenia stosowania niektórych substancji w produkcji określonej żywności

2018-08-21 więcej

ZNAKOWANIE COOL miejsce pochodzenia – problemy terytorialne i Trybunał Sprawiedliwości

Do Trybunału Sprawiedliwości UE wpłynął kolejny wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym dotyczącego znakowania miejscem pochodzenia. Wniosek został złożony przez francuską Radę Stanu (fr. Conseil d'État).
2018-07-25 więcej

Przyswajalność magnezu – WYROK SĄDU (reklama oznakowanie konkurencja)

W wyroku z 10 kwietnia br. Sąd Okręgowy w Łodzi uznał za czyn nieuczciwej konkurencji stosowanie w reklamie odniesień do przyswajalności magnezu. Jednocześnie nakazał pozwanemu zaniechanie emitowania, publikowania lub rozpowszechniania w