Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2017-08-23 więcej

SUPLEMENTY: ‘płaski brzuch’, ‘ulga’, ‘detox’, ‘po problemie’, ‘na osteoporozę’, ‘rozświetla skórę’

Czy można wprowadzić do obrotu suplement diety bez oświadczeń zdrowotnych lub żywieniowych? Według przepisów prawa żywnościowego - tak. Z marketingowego i handlowego punktu widzenia
2017-08-17 więcej

NIE dla żurawiny w produktach na układ moczowy

Zgodnie z Decyzją produkty bazujące na żurawinie i jej przetworach, które stosowane są w celu zapobiegania zapaleniu pęcherza lub jego leczenia nie są wyrobami medycznymi.

2017-07-31 więcej

Chia w jogurtach – znamy rozwiązanie

Przypominamy, że ze względu na fakt, że nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) są zgodnie z przepisami Rozporządzenia 258/97 nową żywnością, ich użycie ograniczone jest wyłącznie do wybranych kategorii środków spożywczych wskazanych w
2017-07-27 więcej

Składniki suplementów – kolejne zmiany w przepisach

Na poziomie Państw Członkowskich UE trwają prace nad zmianą przepisów regulujących skład suplementów. Dotyczą one zarówno samych składników jak i ich poziomów. Krajowe akty prawne innych państw mogą mieć ogromne znaczenie

2017-07-26 więcej

Oligopeptydaza prolilowa – nowym składnikiem żywności

Na podstawie Decyzji Wykonawczej Komisji 2017/1387 z dnia 24 lipca 2017 r. preparat enzymatyczny oligopeptydazy prolilowej wytwarzanej ze zmodyfikowanego genetycznie szczepu Aspergillus Niger może być składnikiem żywności (suplementów diety).
2017-07-26 więcej

Znakowanie wartością odżywczą w US – nowy termin na dostosowanie

Amerykański Urząd FDA (Food and Drug Administration) zapowiedział wydłużenie terminu na dostosowanie opakowań do nowych wymagań w zakresie znakowania wartością odżywczą.

2017-07-21 więcej

L-ergotionina nowym składnikiem żywności

Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/1281 z dnia 13 lipca 2017 r. zezwolono na wprowadzenie do obrotu syntetycznej L-ergotioneiny jako nowego składnika żywności zgodnie z Rozporządzeniem 258/97. Naturalną L-ergotioneinę po raz pierwszy wyizolowano w 1909 r. z buławinki czerwonej (Claviceps purpurea). Jest ona obecna w
2017-06-19 więcej

Mleko, ser, masło, jogurt – NIE dla produktów pochodzenia roślinnego

Ze względu na wątpliwości interpretacyjne do Trybunału Sprawiedliwości UE wpłynęły 3 pytania dotyczące możliwości stosowania wybranych nazw środków spożywczych przewidzianych w przepisach (np. „mleko”) do oznakowania produktów pochodzenia

2017-06-09 więcej

Składniki roślinne – oświadczenia i stosowanie – KONSULTACJE

Od kilku lat trwa dyskusja nad rozstrzygnięciem w zakresie stosowania oświadczeń dotyczących składników roślinnych i profili składników odżywczych. Prace nad oświadczeniami przyczyniły się również do tego, aby szerzej spojrzeć na stosowanie składników roślinnych i ich przetworów w żywności.
2017-05-29 więcej

Gazy nośne w preparatach barwnikowych – zmiana przepisów

23 maja zostało opublikowane kolejne rozporządzenie zmieniające treść Załącznika III do Rozporządzenia nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności, tj. Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/874 z dnia 22 maja 2017 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu