Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2020-06-15 więcej

Wytyczne KE w sprawie zarządzania bezpieczeństwem żywności w detalu; darowizny żywności

15 czerwca 2020 r. Komisja Europejska opublikowała Zawiadomienie Komisji zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności (2020/C 199/01). Zawiadomienie ma pomóc niektórym przedsiębiorstwom detalicznym w stosowaniu rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
2020-05-27 więcej

Sprzedaż żywności online – nieunikniony wzrost znaczenia

Choć sprzedaż żywności online jest trendem wzrastającym od lat, obecna sytuacja na świecie przyczyniła się do gigantycznego wzrostu znaczenia tego kanału dystrybucji. Rozwijając dystrybucję żywności w Internecie należy też uwzględnić obowiązki wynikające z prawa żywnościowego, które ustala m.in. zasady rejestracji działalności oraz przekazywania konsumentom informacji o żywności, także w sieci.

2020-05-22 więcej

Oświadczenia dla składników roślinnych (botanicals) – NOWE stanowisko KE

20 maja br. Komisja Europejska opublikowała stanowisko dotyczące oceny skuteczności regulacji profili składników odżywczych oraz oświadczeń dla składników roślinnych. Rozważając opcje dla listy pending KE skłania się ku opcji dogodniejszej dla firm, czyli uwzględnieniu tradycyjnego przeznaczenia w ocenie uzasadnień oświadczeń zdrowotnych.
2020-05-21 więcej

Wartość odżywcza na froncie każdego opakowania? Jesteśmy o krok bliżej…

20 maja br. na stronie Komisji Europejskiej (KE) opublikowano SPRAWOZDANIE KOMISJI DLA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY w sprawie stosowania dodatkowych form wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej (dalej „Sprawozdanie”). Dotyczy ono tzw. systemów FoPL – z ang. Front of the Pack Labelling

2020-05-12 więcej

FRUMATIS - Nowy katalog odmian roślin sadowniczych KE - dostępny online

Przepisy UE wymagają ustanowienia unijnego katalogu odmian materiału rozmnożeniowego roślin sadowniczych i roślin sadowniczych na podstawie krajowych katalogów państw członkowskich. W ostatnich dniach udostępniony został nowy system informacji UE – FRUMATIS - do zarządzania tymi krajowymi katalogami.
2020-05-11 więcej

Polskie wytyczne w związku z COVID

Na stronie Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców zostały opublikowane "Wytyczne dla producentów żywności w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS COV-2 wywołującego chorobę COVID-19". Aktualnie dostępna jest wersja 2 dokumentu z 15 kwietnia.

2020-04-29 więcej

Nutri-Score systemem obowiązkowym?

27 kwietnia zwolennicy systemu Nutri-Score przesłali do unijnej komisarz ds. zdrowia Stelli Kyriakides pismo wyrażając swoje poparcie dla obowiązkowego znakowania żywności zgodnie z tym systemem. Autorzy pisma (m.in. trzech członków PE, organizacje konsumenckie, przedstawiciele świata nauki, podmioty branży spożywczej) podkreślają, że Nutri-Score może stać się skutecznym narzędziem w walce o poprawę nawyków żywieniowych konsumentów i w konsekwencji ich zdrowia, co – jak podkreślono - wydaje się szczególnie istotne w dobie zmagań z wirusem SARS-CoV-2.
2020-04-14 więcej

Notyfikacja żywności – procedura powiadamiania GIS w praktyce (szkolenie online)

Większość środków spożywczych może być wprowadzana do obrotu przez przedsiębiorstwa legalnie działające na rynku spożywczym, bez potrzeby uzyskiwania dodatkowych zezwoleń. Szczególny charakter niektórych kategorii żywności (np. suplementy diety, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, żywność z dodatkiem witamin oraz składników mineralnych i niektórych innych substancji) sprawia, że ich pierwsze wprowadzenie do obrotu wymaga uprzedniego powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS).

2020-04-06 więcej

Monitoring żywności z izomerami trans kwasów tłuszczowych – setki polskich firm zagrożone karą!!!

Co wspólnego mogą mieć pączki, dania gotowe, produkty fast food, tłuszcze do smarowania i suplementy diety? Bardzo prawdopodobne, że każdy z tych produktów przed pierwszym wprowadzeniem do obrotu powinien zostać zgłoszony do Głównego Inspektora Sanitarnego zgodnie z obowiązującą procedurą notyfikacji. Dlaczego? Sprawdź, czy dotyczy to również Twojej firmy.
2020-03-31 więcej

Pochodzenie składnika podstawowego – 1 kwietnia rozpoczyna się stosowanie nowego wymogu

Informacja o pochodzeniu produktu jest obowiązkowa tylko dla wybranych kategorii żywności. Zgodnie z art. 26 rozporządzenia 1169/2011 należy je wskazać także wtedy, gdy pominięcie tej informacji mogłoby wprowadzić konsumentów w błąd, tj. np. gdy grafika opakowania sugeruje określone pochodzenie, które faktycznie jest zupełnie inne. Czy wskazanie pochodzenia gotowego środka spożywczego jest wystarczające, aby spełnić wymogi prawa żywnościowego?