Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2020-03-31 więcej

Pochodzenie składnika podstawowego – 1 kwietnia rozpoczyna się stosowanie nowego wymogu

Informacja o pochodzeniu produktu jest obowiązkowa tylko dla wybranych kategorii żywności. Zgodnie z art. 26 rozporządzenia 1169/2011 należy je wskazać także wtedy, gdy pominięcie tej informacji mogłoby wprowadzić konsumentów w błąd, tj. np. gdy grafika opakowania sugeruje określone pochodzenie, które faktycznie jest zupełnie inne. Czy wskazanie pochodzenia gotowego środka spożywczego jest wystarczające, aby spełnić wymogi prawa żywnościowego?
2020-03-25 więcej

COOL dla warzyw i owoców – dodatkowe kontrole

Wskazanie pochodzenia świeżych owoców i warzyw jest obowiązkowe na mocy szczegółowych przepisów dotyczących tej kategorii żywności. Nakazują one detalistom umieszczanie w widocznym miejscu w pobliżu produktu czytelne, szczegółowe informacje odnośnie kraju pochodzenia i – co ważne – należy zrobić to w sposób pozwalający uniknąć wprowadzenia konsumentów w błąd.

2020-03-22 więcej

Kolejne składniki zakazane do stosowania w żywności – planowana zmiana przepisów unijnych

Komisja Europejska przekazała do konsultacji projekt rozporządzenia zmieniającego listę substancji, których stosowanie w żywności jest zakazane, ograniczone lub podlega kontroli przez Unię.
2020-03-11 więcej

Sprzedaż żywności przez Internet – marketing żywności w e-sklepach (i aptekach)

Właściciele e-sklepów z żywnością często nie mają świadomości wymogów w zakresie prezentacji i reklamy środków spożywczych. Nie korzystają z nich na co dzień, ponieważ posługują się głównie informacjami podawanymi na opakowaniach lub opisami przekazywanymi przez dostawców. Prowadzi to bardzo często do

2020-03-06 więcej

CBD w suplementach w USA – prace nad przepisami - aktualna sytuacja

W amerykańskiej ustawie budżetowej na rok 2020 przewidziano opracowanie raportu na temat prac FDA (Food and Drug Administration) dotyczących pozyskania i analizy odpowiednich danych umożliwiających opracowanie polityki i uregulowań prawnych dotyczącego zastosowania kannabidiolu (CBD) w kategoriach produktów, za które odpowiada FDA (m.in. leki, kosmetyki, żywność, suplementy).
2020-02-21 więcej

Kolejne inicjatywy legislacyjne dotyczące eliminacji cukru z żywności (herbatki, soki, nektary, napoje)

W Polsce trwają prace nad wprowadzeniem „podatku cukrowego” czyli nad ustawą z 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Po przyjęciu ustawy przez rząd

2020-02-20 więcej

Preparaty do żywienia, dalszego żywienia oraz FSMP dla niemowląt– zmiana przepisów w tym tygodniu

22 lutego br. zaczną być stosowane przepisy unijne dotyczące: składu preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz informacji na ich temat, a także w odniesieniu do informacji dotyczących żywienia niemowląt i małych dzieci,
2020-02-18 więcej

Jakość handlowa suplementów diety– raport Narodowego Instytutu Leków

Na początku roku Narodowy Instytut Leków (NIL) poinformował o wynikach swoich badań dotyczących jakości suplementów diety. Jak wynika z doniesień przedmiotem badań było 50 ze 100 najczęściej kupowanych w Polsce suplementów

2020-02-11 więcej

NOWY! Elektroniczny system powiadamiania GIS – praktyczne wskazówki

W pierwszych dniach lutego Główny Inspektorat Sanitarny uruchomił nową wersję Elektronicznego Systemu Powiadamiania (ESP). ESP służy do obligatoryjnego powiadamiania Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) o zamiarze bądź wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu
2020-02-04 więcej

Bez GMO – rozporządzenie w sprawie okresów karencji weszło dzisiaj w życie

Dzisiaj weszło w życie opublikowane we wczorajszym Dzienniku Ustaw Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 stycznia 2020 r. w sprawie długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego