Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2014-07-21 powrót

Bezpieczeństwo żółcieni pomarańczowej (E 110)

W ostatnich dniach EFSA opublikował opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa pobrania jednego z barwników azowych zaliczanych do tzw. piątki z Southampton (podejrzewane o negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci). Przedmiotem opinii jest żółcień pomarańczowaFCF (E 110), dozwolona do stosowania w szeregu kategoriach środków spożywczych, np. napojach, suplementach diety, sosach, niektórych produktach mlecznych.

W 2009 roku po publikacji pierwszych opinii EFSA w tej sprawie powstała wątpliwość czy narażenie konsumentów na spożycie żółcieni pomarańczowej nie przekracza ustalonego poziomu ADI (akceptowane dzienne pobranie - 1 mg/kg masy ciała/ dobę). Obawy dotyczyły w szczególności dzieci.

W efekcie ww. oceny panel ANS EFSA(ds. dodatków) podniósł dotychczasowy poziom ADI do 4 mg/kg masy ciała/ dzień dla wszystkich grup wiekowych konsumentów.