Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2014-11-03 powrót

Dodatki do żywności - bieżące kwestie problemowe i szanse ich rozwiązania.

Stosowanie dodatków do żywności nie jest zagadnieniem prostym i od lat nastręcza producentom licznych problemów. W ostatnim czasie dla wielu podmiotów branży spożywczej kłopotliwe okazuje się poprawne, z punktu widzenia przepisów, zastosowanie substancji dodatkowych w suplementach diety (zależnie od ich postaci czy przeznaczenia), jak też odpowiednie ich deklarowanie w wykazie składników różnych kategorii produktów. Na szczeblu unijnym cały czas trwają prace nad wykazem dozwolonych dodatków, w szczególności nad jego bieżącą aktualizacją, jak też usuwaniem błędów powstałych wskutek przenoszenia do wykazu zapisów poszczególnych dyrektyw wspólnotowych.

Dobrą wiadomością dla branży jest ta, iż wkrótce dojdzie do rewizji zapisów dotyczących stosowania substancji dodatkowych właśnie w suplementach diety (celem wyjaśnienia m.in. zastosowań tych substancji w różnych postaciach, np. syropach).

Dodatkowo pojawiła się wreszcie szansa na rozwiązanie kwestii właściwego deklarowania nazw dodatków na etykietach produktów je zawierających (w wykazie składników). Odpowiedni zapis z tym związany planuje się włączyć do załącznika II stanowiącego wspólnotowy wykaz dodatków.

O szczegółach powyższych zagadnień, jak też innych kwestiach problemowych istotnych dla podmiotów branży spożywczej będziemy dyskutować podczas najbliższego szkolenia w dniu 9 grudnia 2014 r. pt: Nowości w dodatkach do żywności - aktualności z zakresu stosowania i znakowania.

Serdecznie zapraszamy, zgłoszenia można dokonać wypełniając formularz na stronie