Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2014-11-19 powrót

Dodatkowe oznakowanie owoców cytrusowych – wyrok w sprawie T-481/11

W praktyce skarga miała na celu spowodowanie uchylenia części przepisów dotyczących znakowania owoców cytrusowych (tj. cytryn, mandarynek i pomarańczy), które stanowią że opakowanie tych owoców musi posiadać etykietę określającą, jakie substancje konserwujące lub inne substancje chemiczne zostały wykorzystane w procesie przetwarzania ich po zbiorze.

Warto zaznaczyć, iż Komisja odeszła od dotychczasowej dobrowolnej normy przyjętej przez Europejską Komisję Gospodarczą ONZ, zgodnie z którą oznakowanie wymagało takiej informacji wyłącznie wtedy, gdy nakazywało tego prawo w kraju przywozu owoców.

W wyroku zwrócono uwagę, że celem obowiązkowego oznakowania jest lepsze poinformowanie konsumentów owoców cytrusowych, poprzez zwrócenie ich uwagi na fakt, że po zbiorze owoce te są poddawane procesowi przetwarzania z wykorzystaniem konserwantów lub innych substancji chemicznych.

Stwierdzono, że jest to istotne, ponieważ owoce cytrusowe mają konkretne cechy związane z przetwarzaniem po zbiorach. Dodatkowo, o ile skórki owoców cytrusowych nie są spożywane z miąższem, należy pamiętać o potencjalnym ich zastosowaniu w celach kulinarnych (dżemy, likiery, lub jako przyprawa w kuchni domowej).

Sąd przypomniał również, że prawodawstwo UE ma na celu zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumentów, stąd oznakowanie związane z ewentualnym przetwarzaniem owoców cytrusowych po zbiorach jest niezbędne w celu zapewnienia właściwej ochrony konsumentów tak w UE, jak również poza nią. Stąd uznano, że dodatkowe oznakowanie określonych produktów jest niezbędne niezależnie od tego, czy produkty będą sprzedawane na rynku UE czy poza nim. Powyższe wymagania mają również na celu kreowanie wizerunku żywności pochodzącej z UE jako produktów bezpiecznych o wysokiej jakości.

Wyrok wskazuje również, że poprzez przyjęcie tego przepisu, Komisja miała na celu zapewnienie właściwego stosowania prawodawstwa UE w zakresie dodatków do żywności. Stwierdzono, że zarzuty dotyczące naruszenia m.in. zasady proporcjonalności oraz równych warunków konkurencji są niezasadne, dlatego też skarżony przepis nie zostanie uchylony.