Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2014-11-21 powrót

Wspólnotowy wykaz oświadczeń zdrowotnych – kolejne zmiany

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano kolejne akty prawne dotyczące stosowania oświadczeń zdrowotnych:

  • Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1226/2014 z dnia 17 listopada 2014 r. w sprawie udzielenia zezwolenia na oświadczenie zdrowotne dotyczące żywności i odnoszące się do zmniejszania ryzyka choroby;
  • Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1228/2014 z dnia 17 listopada 2014 r. w sprawie udzielenia i odmowy udzielenia zezwolenia na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności i odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby;
  • Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1229/2014 z dnia 17 listopada 2014 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności inne niż odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.

Publikacja ww. rozporządzeń powoduje włączenie do wykazu dozwolonych oświadczeń z art. 14 ust. 1 a) następujących treści:

  • jedno- lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe - zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi w diecie obniża/zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca.
  • wapń – pomaga zmniejszyć utratę minerałów kostnych u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Niska gęstość mineralna kości stanowi czynnik ryzyka w odniesieniu do osteoporotycznych złamań kości.
  • wapń i witamina D - pomagają zmniejszyć utratę minerałów kostnych u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Niska gęstość mineralna kości stanowi czynnik ryzyka w  odniesieniu do osteoporotycznych złamań kości.
  • witamina D - pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związane z niestabilnością̨ postawy i osłabieniem mięśni. Upadki stanowią̨ czynnik ryzyka w odnie¬sieniu do złamań́ kości u osób obojga płci w wieku 60 lat i starszych.

Odrzucone oświadczenia z art. 14 ust. 1 a), dotyczą między innymi: chlorowodorku glukozaminy, izolowanego białka sojowego, steroli i stanoli roślinnych oraz kwasu EPA.
Co ważne pomimo wykazania związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy spożyciem EPA, a obniżeniem wysokiego stosunku kwasu arachidonowego (AA) do kwasu eikozapentaenowego (EPA) we krwi (czynnik ryzyka wystąpienia deficytu uwagi u dzieci z objawami podobnymi do ADHD), oświadczenie zostało odrzucone ponieważ wnioskowana treść oświadczenia naruszałaby ogólne zasady prawa żywnościowego (zakaz przypisywania żywności właściwości zapobiegania i/lub leczenia chorób występujących u ludzi).

Pozostałe oświadczenia zdrowotne, które nie uzyskały zezwolenia Komisji dotyczą m.in. znanych składników o historii negatywnego opiniowania przez EFSA. Tyma razem Komisja odrzuciła szereg oświadczeń z art. 13 ust. 5, wśród nich znalazły się m.in. dotyczące połączenia diosminy, trokserutyny i hesperydyny; wybranych warzyw (w tym: określone odmiany jarmużu, boćwiny, szpinaku, kapusty, szczawiu i cykorii) oraz zupy jęczmiennej „Orzotto”.

Przepisy dotyczące oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych stasowane są w praktyce już kilka lat. Niemniej jednak zwiększająca się liczba ograniczeń w zakresie znakowania, prezentacji i reklamy żywności zmusza przedsiębiorców do poszukiwania nowych rozwiązań w komunikacji z konsumentami.

Liczne projekty doradcze realizowane z zakresu stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych przez  IGI Food Consultingwskazują na potrzebę wsparcia szkoleniowego dla podmiotów funkcjonujących na rynku środków spożywczych.

Dlatego też mamy przyjemność poinformować, że w dniu 26 lutego 2015 r. IGI Food Consulting organizuje szkolenie z zakresu  OŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH I ŻYWIENIOWYCH -  aktualne informacje, stosowanie, kontrola.
 

Szczegółowe informacje znajdą Państwo na naszej stronie www.igifc.pl w zakładce SZKOLENIA.
 

Zapraszamy do udziału!