Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2014-12-17 powrót

Nowe składniki żywności – decyzje wykonawcze Komisji Europejskiej

W ostatnich dniach w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano dwie decyzje zezwalające na wprowadzenie do obrotu kolejnych, nowych składników żywności:

  • Kopolimer eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego - Decyzja Nr 2014/905/UE

EFSA pozytywnie ocenił bezpieczeństwo substancji w proponowanych warunkach stosowania przy zachowaniu maksymalnych poziomów zawartości składnika, określonych w załączniku do ww. decyzji. Maksymalną zawartość kopolimeru eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego w gotowym produkcie ustalono na poziomie 2%. Decyzja określa nie tylko specyfikację dla nowego składnika żywności, ale również sposób jego deklarowania w oznakowaniu środków spożywczych, a mianowicie:
„baza gumy do żucia (zawierająca kopolimer eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego)” lub  „baza gumy do żucia (zawierająca substancję nr CAS 9011-16-9)”.

Drugim z nowo autoryzowanych składników żywności jest:

  • Clostridium butyricum (CBM 588) – Decyzja Nr 2014/907/UE

Zgodnie z treścią decyzji, Clostridium butyricum (CBM 588) może być stosowany w suplementach diety na zasadach określonych w specyfikacji określonej we wspomnianej decyzji, przy zachowaniu maksymalnego poziomu zawartości 1,35 × 108 jtk. w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu nie naruszając jednocześnie przepisów ustanowionych w dyrektywie ramowej Nr 2002/46/WE. CBM 588 na mocy artykułu 2 wspomnianej decyzji powinien być oznaczany na etykiecie zawierających go środków spożywczych jako:

„Clostridium butyricum MIYAIRI 588 (CBM 588)” lub „Clostridium butyricum (CBM 588)”.
Dodatkowo informujemy, iż z początkiem przyszłego roku wznowiony zostanie proces legislacyjny w sprawie nowego rozporządzenia dotyczącego nowej żywności i nowych składników żywności. Najprawdopodobniej w pierwszej połowie przyszłego roku konsultowany akt prawny zostanie opublikowany w dzienniku urzędowym Unii Europejskiej i z czasem zastąpi aktualnie obowiązujące przepisy rozporządzenia (WE) Nr 258/97.

Jeśli chcesz dostawać maila z całą treścią AKTUALNOŚCI dokonaj bezpłatnej subskrypcji NEWSLETTERA tutaj

Zapraszamy do zadawania pytań pod adresem igifc@igifc.pl