Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2015-01-08 powrót

Wspólnotowy wykaz oświadczeń zdrowotnych – kolejne zmiany

Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 2015/7 do wykazu dozwolonych oświadczeń zdrowotnych z art. 13 ust. 3 włączono następujące oświadczenie:

Węglowodany przyczyniają się do przywrócenia prawidłowego funkcjonowania mięśni (skurczu) po bardzo wytężonym lub długotrwałym wysiłku fizycznym prowadzącym do zmęczenia mięśni i wyczerpania zapasów glikogenu w mięśniach szkieletowych”.

Oświadczenie będzie stosowane wyłącznie w odniesieniu do żywności przeznaczonej dla osób dorosłych, a warunkiem stosowania będzie m.in. podanie informacji dla konsumentów o łącznej ilości węglowodanów przyswajalnych (z wyłączeniem polioli) i czasie w jakim należy je spożyć z żywnością, aby wystąpił korzystny efekt fizjologiczny.

Z kolei na mocy rozporządzenia Komisji (UE) Nr 2015/8 odrzucono kilka oświadczeń zdrowotnych z art. 13 ust. 5 rozporządzenia Nr 1924/2006, w tym:

  • Glukoza ulega metabolizmowi w normalnym procesie metabolizmu energetycznego w organizmie
  • Glukoza wspomaga normalną aktywność fizyczną
  • Glukoza przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • Glukoza przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego podczas ćwiczeń
  • Glukoza pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

Powód? Zezwolenie może zostać wstrzymane jeśli oświadczenie nie spełnia ogólnych i szczegółowych wymagań rozporządzenia Nr 1924/2006.

W tym przypadku pomimo wykazania związku pomiędzy spożyciem glukozy, a wpływem na metabolizm energetyczny, uznano że komunikowanie takich cech w odniesieniu do żywności przeznaczonej do powszechnego spożycia mogłoby stanowić sprzeczne i niejasne przesłanie dla konsumentów.

Z jednej strony dozwolone oświadczenia mogłyby zachęcać do spożywania cukrów z drugiej, są to składniki odżywcze w odniesieniu do których, na podstawie uznanych zaleceń naukowych, organizacje zajmujące się zdrowiem publicznym informują konsumentów, że ich spożycie z codzienną dietą powinno zostać zmniejszone.

Ze względu na powyższe uznano, że nawet w sytuacji zastosowania szczególnych warunków użycia takich oświadczeń np. poprzez uzupełnienie dodatkowymi stwierdzeniami lub ostrzeżeniami, nie byłoby to wystarczające, aby zmniejszyć ryzyko dezorientacji i wprowadzenia konsumentów w błąd. Dlatego też, decyzja Komisji w sprawie jest negatywna, a odrzucone oświadczenia mogą pozostać w użyciu tylko przez okres nieprzekraczający sześciu miesięcy od daty publikacji niniejszego rozporządzenia.

Jednocześnie z przyjemnością informujemy, że wychodząc naprzeciw stałemu zainteresowaniu podmiotów branży spożywczej tematyką oświadczeń w dniu 26 lutego 2015 r. IGI Food Consulting organizuje szkolenie nt. OŚWIADCZEŃ ZDROWOTNYCH I ŻYWIENIOWYCH -  aktualne informacje, stosowanie, kontrola.

Szczegółowe informacje znajdą Państwo na naszej stronie www.igifc.pl w zakładce SZKOLENIA.

Zapraszamy do udziału!