Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2015-02-05 powrót

„Probiotyk” - czy będzie uznany za określenie o charakterze rodzajowym?

Preambuła do Rozporządzenia 1924/2006 za przykład tego typu określeń podaje „cukierki na gardło” i „ułatwiające trawienie”. Uznanie treści za określenie o charakterze rodzajowym wymaga złożenia odpowiedniego wniosku oraz zgody Państw Członkowskich. Większość Państw Członkowskich jest obecnie przeciwko pozytywnemu rozpatrzeniu wniosku dla „probiotyku” stwierdzając przede wszystkim, że ta treść to oświadczenie zdrowotne. Czy jednak fakt, że jest to oświadczenie zdrowotne nie powinien być rozpatrywany na korzyść wniosku? Czy określenie o charakterze rodzajowym powinno być przyznane treści, która nie stanowi oświadczenia zdrowotnego? Duże znaczenie dla sprawy mają wyroki sądów krajowych, między innymi niemieckiego dot. określeń „probiotyk i prebiotyk”.

W przypadku suplementów diety oraz żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego (w tym FSMP) należy stosować dodatkowo szczegółowe wymagania, inne niż te dotyczące ogólnego spożycia.

Biorąc pod uwagę wyżej opisaną kwestię oraz założenia Wskazówek SCFCAH z 2007 roku pytanie o to Jak obecnie należy/można znakować i prezentować produkty zawierające szczepy probiotyczne? jest wciąż aktualne.

O zasadach stosowania określenia „probiotyk” w oznakowaniu i reklamie żywności powiemy podczas szkolenia OŚWIADCZENIA ZDROWOTNE I ŻYWIENIOWE aktualne informacje, stosowanie, kontrola - które odbędzie się 26 lutego w Warszawie.