Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2015-02-12 powrót

Zmiany w przepisach dotyczących napojów spirytusowych

Na mocy tego aktu prawnego w załączniku II i III do rozporządzenia (WE) nr 110/2008, dodano nową kategorię: „napoje spirytusowe aromatyzowane tarniną lub Pacháran”, które tradycyjnie są produkowane w Hiszpanii i powszechnie rozpoznawalne przez tamtejszych konsumentów.

Nazwa nowej kategorii może być wykorzystana:

  • jako nazwa handlowa jedynie w sytuacji, gdy produkt jest wytwarzany w Hiszpanii;
  • jeśli produkt jest wytwarzany poza Hiszpanią, termin „Pacháran” może być wykorzystywany jedynie jako uzupełnienie nazwy handlowej: „napój spirytusowy aromatyzowany tarniną” wraz z oznaczeniem państwa produkcji.

Z kategorią napojów spirytusowych wiąże się jeszcze jedna, bardzo istotna zmiana dla branży.

Od 1 marca 2015 r. zaczynają obowiązywać wybrane przepisy szczegółowe rozporządzenia Komisji (UE) Nr 716/2013, dotyczące wymagań w zakresie opisów, prezentacji i etykietowania środków spożywczych objętych przepisami rozporządzenia (WE) Nr 110/2008.

Jednym z istotnych postanowień jest zapis mówiący, iż do celów prezentacji środków spożywczych w tym samym wierszu, w którym znajduje się nazwa handlowa, nie umieszcza się żadnych odniesień do kategorii napojów spirytusowych ani oznaczeń geograficznych.