Aktualności
Nowa żywność - finał prac legislacyjnych coraz bliżej
W rozmowach trójstronnych uczestniczyli przedstawiciele: łotewskiej prezydencji, Parlamentu oraz Komisji Europejskiej. Zagadnienie wciąż wymaga doprecyzowania wielu aspektów formalnych niemniej jednak porozumienie wydaje się coraz bliższe. Sprawozdanie z trwających międzyinstytucjonalnych negocjacji dotyczących projektowanego rozporządzenia o nowej żywności będzie przedmiotem najbliższego posiedzenia Komisji ENVI (Komisja ds. Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności) w dniu 18 maja.
Usprawnienie oraz obniżenie kosztów procesu autoryzacji nowej żywności, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzkiego to główny cel prowadzonych rozmów. Przemysł oczekuje w głównej mierze, że dyskutowany projekt:
- umożliwi dostęp do unijnego rynku żywności tradycyjnej, posiadającej historię bezpiecznego stosowania w państwach trzecich,
- ułatwi aktualnie skomplikowany i długotrwały proces autoryzacji, oraz
- zapewni odpowiedni okres ochronny dla innowacyjnych firm, które uzyskają autoryzację dla nowych składników żywności.
Najbardziej dyskusyjne, pozostają wciąż dwie kwestie dotyczące: klonowania oraz rodzaju wtórnych decyzji dla nowo autoryzowanych składników żywności.
O dalszym rozwoju wydarzeń będziemy informowali państwa za pośrednictwem newslettera, a już dziś zapraszamy do udziału w warsztatach szkoleniowych pt.: PROJEKTOWANIE SUPLEMENTÓW DIETY. W trakcie dwudniowych warsztatów przewidujemy wykład poświęcony tematyce przyszłych zmian w przepisach dotyczących nowej żywności, obejmujący m.in.:
- istotne zmiany rozporządzenia z punktu widzenia branży suplementów diety, oraz
- praktyczny wymiar aktualizacji katalogu novel food w kontekście bieżących działań kontrolnych inspekcji.
Tylko do 15 maja oferujemy 10% rabat na udział w dwudniowych warsztatach szkoleniowych, które odbędą się już w dniach 18-19 czerwca 2015 r. Program ramowy i informacje organizacyjne dostępne są na naszej stronie internetowej.
Serdecznie zapraszamy do udziału, a zgłoszonych uczestników prosimy o przesyłanie pytań do dyskusji z wykładowcami oraz przedstawicielami inspekcji.