Aktualności
2016-03-16
powrót
Lakto-N-neotetraoza i 2′-O-fukozylolaktoza nowymi składnikami żywności
W Dzienniku Urzędowym UE z 16 marca 2016 zostały opublikowane dwie decyzje wykonawcze Komisji:
- Decyzja 2016/375 z dnia 11 marca 2016 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu lakto-N-neotetraozy jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.
- Decyzja 2016/376 z dnia 11 marca 2016 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu 2′-O-fukozylolaktozy jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Obydwa składniki mogą być stosowane w wielu kategoriach środków spożywczych m.in.:
- Batonikach zbożowych
- Napojach na bazie mleka i podobne produkty przeznaczone dla małych dzieci
- Chlebach i wyrobach z makaronu dla osób nietolerujących glutenu
- Napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi
- Suplementach diety w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE, z wyjątkiem suplementów diety dla niemowląt