Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2017-07-31 powrót

Chia w jogurtach – znamy rozwiązanie

W ostatnich dniach w związku z publikacją informacji na stronie GIS, w mediach branżowych można było przeczytać informacje dotyczące zasad stosowania nasion chia w środkach spożywczych.


Przypominamy, że ze względu na fakt, że nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) są zgodnie z przepisami Rozporządzenia 258/97 nową żywnością, ich użycie ograniczone jest wyłącznie do wybranych kategorii środków spożywczych wskazanych w decyzjach wykonawczych Komisji zezwalających na ich stosowanie i dokumentach dotyczących rozszerzenia stosowania (szczegóły w podsumowaniu na stronie GIS TUTAJ).

CHIA W NABIALE

Jak wynika z dokumentu Komisji Europejskiej dotyczącego zgłoszonych aplikacji na nowe składniki żywności, we wrześniu 2016 r. wpłynęła aplikacja na rozszerzenie zastosowania nasion Chia (Salvia hispanica) w jogurtach. Ponadto, w styczniu tego roku wpłynęła również aplikacja na rozszerzenie zastosowania nasion Chia na produkty owocowe przeznaczone do smarowania pieczywa  (z ang. fruit spreads). Pomimo wpłynięcia aplikacji stosowanie nasion Chia w ww. kategoriach będzie możliwe dopiero po zakończeniu stosownych procedur legislacyjnych, o których z pewnością powiadomimy w NEWSLETTERZE IGIFC.

Jednak już teraz, co potwierdziła Komisja Europejska po konsultacji z Państwami Członkowskimi, możliwe jest stosowanie nasion chia w jogurtach pod warunkiem, że nasiona Chia są zapakowane oddzielnie np. na wieczku. W takim przypadku Chia jest traktowana jako śniadaniowe przetwory zbożowe.

KOLEJNE NIEPRAWIDŁOWOŚCI NA RYNKU KRAJOWYM

Warto podkreślić, że naruszeniem przepisów nie jest wyłącznie stosowanie nasion szałwii hiszpańskiej w kategoriach żywności, w których nie była autoryzowana. Kolejną niezgodną z przepisami praktyką na rynku polskim jest sprzedawanie nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) na wagę, luzem. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być sprzedawane jako produkt jednoskładnikowy, ale w opakowaniach przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g (obowiązkowa informacja w oznakowaniu). W sklepach, gdzie nasiona chia sprzedawane są luzem nie ma nawet informacji (ostrzeżenia) o maksymalnym dziennym spożyciu, co może mieć wpływ na bezpieczeństwo spożycia produktu.