Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2019-11-05 powrót

COOL pochodzenie składnika podstawowego, produkt lokalny i rzemieślniczy, ślad węglowy – podstawy prawne

Dzisiaj w Lublinie rozpoczęła się dwudniowa VI Konferencja Naukowo-Techniczna Bezpieczny Produkt Spożywczy. 150 uczestników wysłucha wykładów i będzie brało udział w warsztatach o różnej tematyce.

Do wygłoszenia wykładów zostały zaproszone Izabela Tańska i Joanna Olszak - doradcy ds. prawa żywnościowego IGIFC. 

Asia Olszak przedstawi najważniejsze kwestie związane z deklaracją pochodzenia składnika podstawowego, który stanie się obowiązkiem od 1 kwietnia 2020 r. Na licznych przykładach zaprezentuje jak określić co jest składnikiem podstawowym w różnych kategoriach produktów oraz jakie komunikaty można zastosować deklarując jego pochodzenie. Przedstawi także konsekwencje związane ze stosowaniem sformułowania „Wyprodukowano w Polsce”.

Iza Tańska w wykładzie specjalnym omówi na przykładach i przedstawi uregulowania prawne odnoszące się do podkreślania rzemieślniczego i lokalnego charakteru produktu. Przeanalizuje także problematyczne zagadnienia jakim jest stosowanie zasad dotyczących deklaracji pochodzenia w odniesieniu do znaków towarowych a także przedstawi potencjalne konsekwencje dla firm związane z pracami instytucji UE nad regulacjami dotyczącymi prezentacji śladu węglowego na etykiecie.

Wspomniane kwestie zostały również opisane w artykułach:

  • „Jak w zgodzie z przepisami podkreślić lokalny i rzemieślniczy charakter produktu” autorstwa Izabeli Tańskiej
  • „Pochodzenie żywności – dlaczego należy zweryfikować etykiety?” autorstwa Joanny Olszak

z którymi można się zapoznać w numerze 4/19 kwartalnika „Kierunek spożywczy”.

Szczegóły: https://www.kierunekspozywczy.pl/konferencja,2108,66642.html