Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2018-07-11 powrót

Dwutlenek tytanu bezpieczny - nie będzie nowej opinii EFSA

EFSA - Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności - opublikował wnioski z analizy 4 najnowszych badań kwestionujących bezpieczeństwo dwutlenku tytanu.

WPROWADZENIE

Dwutlenek tytanu (E 171) jest powszechnie stosowany w żywności jako barwnik na mocy rozporządzenia nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (należy do tzw. barwników z grupy II - tzn. dopuszczonych do żywności na poziomie quantum satis).

Ocena tej substancji przez EFSA, w ramach unijnego programu ponownej weryfikacji wszystkich dodatków do żywności, została opublikowana w 2016 r., jednak teraz pojawiły się nowe wątpliwości w zakresie potencjalnego toksycznego działania nanocząsteczek dwutlenku tytanu.

Na wniosek Francji Urząd przeanalizował wyniki ww. badań naukowych i uznał, że nie dają one podstaw do powtórnej analizy bezpieczeństwa ocenianej substancji.

ZNACZENIE DLA FIRM

Ww. opinia ma duże znaczenie praktyczne dla firm, które - jak się okazuje - nie będą zmuszone do szukania alternatyw dla stosowanego dotychczas (np. w suplementach diety) dwutlenku tytanu, bądź zmniejszania jego poziomu w produktach. W przypadku niektórych zastosowań, bardzo trudno jest zastąpić ten dodatek otrzymując jednocześnie takie same efekty technologiczne.

 

OPINIĘ EFSA można znaleźć TUTAJ