Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2017-10-13 powrót

Etykieta na rynek US – kolor, zasady obliczania i importer

W US zmieniły się przepisy dotyczące znakowania żywności. Najważniejsze zmiany odnoszą się do deklarowania wartości odżywczej. Wprawdzie pozostały jeszcze ponad dwa lata na dostosowanie do zmian, jednak większość firm decyduje się na wdrażanie nowych wymagań już teraz. Jest to dozwolone. 

Opracowując etykiety na rynek US należy pamiętać o znacznych różnicach nie tylko w informacjach, które się deklaruje ale również np. w sposobie obliczania wybranych składników odżywczych. Nie wszystkie informacje ze specyfikacji produktu opracowanej na rynek UE można skopiować na etykietę do US.

Projektując etykietę warto wziąć pod uwagę również jej kolor, szczególnie w części, w której znajduje się panel informacyjny. FDA może nie wpuścić na rynek US produktów, jeśli nie będą spełnione wymagania dotyczące sposobu prezentacji informacji obowiązkowych.

Często dostajemy pytanie o to czy sticker jest wystarczający. Na rynku US funkcjonują przecież etykiety typy Peel – off. Czy to oznacza, że część informacji obowiązkowych może być niewidoczna dla konsumenta w momencie zakupu? A jeśli tak to które informacje?

W jaki sposób podaje się informację o kraju pochodzenia produktu? Czy ma znaczenie gdzie produkt jest pakowany? Informacja o których podmiotach musi pojawić się na etykiecie. Czy konieczne jest podanie Polski jako kraju pochodzenia czy można podać region np. UE?

Ponadto,

  • czy już teraz warto opracować oznakowanie zgodne z nowymi przepisami czy poczekać do 2020 r.?
  • jakie oświadczenia można stosować na produktach?
  • czy można przygotować wspólną etykietę na rynek Polski i US? UK i US?
  • czy jest możliwe uzyskanie wspólnego oznakowania na rynek US i Kanady?
  • jak i gdzie sprawdzać czy dodatek jest dozwolony w produkcie?
  • co oznacza status GRAS składnika?

Na te pytania oraz wiele innych dotyczących znakowania żywności na rynek US odpowiemy podczas szkolenia 28 listopada, w Warszawie.