Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2017-07-21 powrót

L-ergotionina nowym składnikiem żywności

Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/1281 z dnia 13 lipca 2017 r. zezwolono na wprowadzenie do obrotu syntetycznej L-ergotioneiny jako nowego składnika żywności zgodnie z Rozporządzeniem 258/97.

Naturalną L-ergotioneinę po raz pierwszy wyizolowano w 1909 r. z buławinki czerwonej (Claviceps purpurea). Jest ona obecna w różnych środkach spożywczych, takich jak grzyby, niektóre odmiany czarnej i czerwonej fasoli oraz zboża.

Zgodnie z Decyzją 2017/1281 syntetyczna L-ergotioneina [(2S)-3-(2-tiokso-2,3-dihydro-1H-imidazol-4-ilo)-2-(trimetyloamonio)-propanian], może być dodawana wyłącznie do suplementów diety w następujących ilościach:

  • 30 mg/ dzień dla ogółu ludności (z wyłączeniem kobiet ciężarnych i karmiących piersią),
  • 20 mg/ dzień dla dzieci w wieku powyżej 3 lat.

L-ergotioneinę dopuszczoną do obrotu na podstawie ww. decyzji oznacza się na etykiecie środków spożywczych jako „L- ergotioneina”. Zgoda Komisji skierowana jest do francuskiego przedsiębiorstwa Tetrahedron.

Dalsze prace EFSA nad L-ergotioneiną

W tym roku, do EFSA wpłynęło również zapytanie z Komisji Europejskiej o opinię w sprawie bezpieczeństwa L-ergotioneiny w odniesieniu do grup konsumentów wyłączonych na podstawie decyzji 2017/1281 z grupy docelowej tj. kobiet ciężarnych, karmiących piersią i dzieci poniżej 3 roku życia.

Nowa żywność – nowe przepisy

Unijne przepisy dotyczące nowej żywności z końcem 2015 r. uległy istotnej zmianie. Obowiązujące Rozporządzenie 258/97 z dniem 31 grudnia 2017 r. zostanie uchylone przez Rozporządzenie 2015/2283.

W konsekwencji powyższego od 1 stycznia 2018 r. obowiązywać będzie m.in.: zmieniona definicja nowej żywności oraz procedury związane z wprowadzaniem na rynek unijny tego typu środków spożywczych.

Najważniejsze zagadnienia dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności istotne z punktu widzenia branży suplementów diety, będą jednym z zagadnień warsztatów w dniach 19-20 września: „Suplementy diety (SD) i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP)”.

Tylko do 24 sierpnia możliwość uzyskania rabatu 20%. Szczegóły i program warsztatów dostępne TUTAJ