Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2017-12-27 powrót

Liczne zezwolenia na nową żywność

W ostatnich miesiącach Komisja Europejska zintensyfikowała prace dotyczące zezwoleń na nową żywność. Ma to bezpośredni związek ze zbliżającym się terminem stosowania nowego Rozporządzenia 2015/2283, które z dniem 1 stycznia 2018 roku zastąpi Rozporządzenia 258/97 i 1852/2001.

W ramach tych prac 20 grudnia opublikowane zostały projekty nowych rozporządzeń wykonawczych, czyli takich, które mają pomóc w realizacji wymagań przewidzianych w Rozporządzeniu 2015/2283, dotyczą one:

  • unijnego wykazu nowej żywności,
  • wymogów administracyjnych i naukowych mających zastosowanie do wniosków;

Komisja Europejska zakończyła również prace nad kilkoma wnioskami, które zostały złożone na podstawie Rozporządzenia 258/97, w ich efekcie do stosowania w żywności dopuszczone zostały:

  • Kwas N-acetylo-D-neuraminowy - zgoda na stosowanie w 14 kategoriach żywności (Decyzja 2017/2375 z 15 grudnia 2017 r.);
  • CHIA - Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) - kolejne rozszerzenie dotychczasowych zastosowań, tym razem w jogurtach (Decyzja 2017/2354 z 14 grudnia 2017 r.);
  • Pieczarki dwuzarodnikowe (Agaricus bisporus) o zwiększonej zawartości witaminy D2, poddane działaniu promieniowania UV (Decyzja 2017/2355 z 14 grudnia 2017 r.);
  • Olej uzyskany ze skorupiaka (należącego do zooplanktonu morskiego) Calanus finmarchicus (Decyzja 2017/2353 z 14 grudnia 2017 r.);
  • Hydroksytyrozol - zgoda na stosowanie w 2 kategoriach żywności (Decyzja 2017/2373 z 14 grudnia 2017 r.);

ZNACZENIE DLA FIRM

Z dniem 1 stycznia 2018 r. będzie stosowane Rozporządzenie 2015/2283 w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001. Dla firm zamierzających aplikować o zgodę na dopuszczenie nowej żywności oznacza to przygotowanie i złożenie wniosków zgodnie ze zmienionymi procedurami.

Składniki, które już posiadają status nowej żywności będą mogły być stosowane na zasadach określonych w zezwoleniach zgodnie z Rozporządzeniem 258/97. Uwaga: zmienia się całkowicie status katalogu nowej żywności! O tym napiszemy wkrótce.