Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2017-07-26 powrót

Oligopeptydaza prolilowa – nowym składnikiem żywności

Na podstawie Decyzji Wykonawczej Komisji 2017/1387 z dnia 24 lipca 2017 r. preparat enzymatyczny oligopeptydazy prolilowej wytwarzanej ze zmodyfikowanego genetycznie szczepu Aspergillus Niger może być składnikiem żywności (suplementów diety).

Pomimo faktu, że oligopeptydaza wytwarzana jest ze szczepu GM preparat ten jest poza zakresem rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy, ponieważ zmodyfikowany genetycznie szczep Aspergillus niger jest stosowany jako substancja pomocnicza w przetwórstwie, a materiał pochodzący z genetycznie zmodyfikowanego mikroorganizmu nie występuje w nowej żywności.

  • Nowy składnik żywności deklaruje się w oznakowaniu jako „oligopeptydazę prolilową”.
  • Maksymalna dawka dopuszczona do stosowania w suplementach diety to 120 PPU(1)/dzień (2,7 g preparatu enzymatycznego/dzień) (2 × 106 PPI(2)/dzień) dla ogólnej populacji osób dorosłych.
  • Decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa DSM Nutritional Products Ltd., Wurmisweg 576, 4303 Kaiseraugst, Szwajcaria