Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2017-07-27 powrót

Składniki suplementów – kolejne zmiany w przepisach

Na poziomie Państw Członkowskich UE trwają prace nad zmianą przepisów regulujących skład suplementów. Dotyczą one zarówno samych składników jak i ich poziomów.

Krajowe akty prawne innych państw mogą mieć ogromne znaczenie dla producentów i dystrybutorów suplementów w całej UE np. w związku ze stosowaniem zasady wzajemnej uznawalności.

Projekt włoskiego dekretu w sprawie substancji i preparatów roślinnych, które mogą być stosowane w suplementach diety oraz belgijskiego dekretu zostały przedłożone KE i Państwom Członkowskim i oczekują na ocenę zgodności z przepisami unijnymi.

ZMIANY WE WŁOSZECH

Zmiany dekretu włoskiego "DECRETO (...) Disciplina dell’impiego negli integratori alimentari di sostanze e preparati vegetali" dotyczą:

  • uzupełnienia wykazu substancji i preparatów roślinnych, które mogą być stosowane w suplementach diety o dodatkowe ostrzeżenia konieczne do stosowania w oznakowaniu (podobne do obowiązujących w Belgii i Francji),
  • wymagań dot. dokumentacji i procedur, których należy przestrzegać podczas stosowania substancji i preparatów roślinnych w suplementach diety (aspekt bezpieczeństwa),
  • trybu i warunków stosowania zasady wzajemnego uznawania.

ZMIANY W BELGII

Projekt zmian dekretu belgijskiego określa:

  • minimalne i maksymalne poziomy zawartości kofeiny, luteiny, likopenu i drożdży z czerwonego ryżu lub innych źródeł monakoliny K w zalecanej do spożycia dziennej porcji suplementu diety,
  • obowiązkowe ostrzeżenia dotyczące kofeiny i drożdży z czerwonego ryżu, które należy umieścić na etykiecie produktu, w celu zagwarantowania bezpieczeństwa spożycia przez konsumentów.

ZMIANA ZAŁĄCZNIKA DYREKTYWY 2002/46

Kolejna istotna zmiana to publikacja Rozporządzenia 2017/1203, które zmienia m.in.: Załącznik II Dyrektywy 2002/46/WE.

W konsekwencji zmian wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety rozszerzono poprzez dodanie nowych źródeł:

  • krzemu: „krzem organiczny monometylosilanetriol”,
  • wapnia: „sole wapniowe fosforylowanych oligosacharydów”.

Ze względu na powyższą zmianę krajowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 24 kwietnia 2017 r. (nowelizujące wymagania w zakresie składu i oznakowania suplementów diety), które było stosowane od 1 czerwca 2017 r. staje się nieaktualne i wymaga kolejnej nowelizacji.

Należy pamiętać, że ww. źródła krzemu i wapnia to nowe składniki żywności dlatego ich stosowanie wymaga uwzględnienia przepisów Rozporządzenia 258/97 oraz stosownych Decyzji KE.

NOWY SKŁADNIK SUPLEMENTÓW

Na stronie IGIFC znajdą Państwo również informację o kolejnym, nowym składniku  - oligopeptydazie prolilowej wytwarzanej ze zmodyfikowanego genetycznie szczepu Aspergillus niger - dopuszczonym do stosowania w suplementach diety TUTAJ

 

Każdy z branży suplementowej chce być na bieżąco ze zmianami w przepisach i każdy chce mieć wiedzę, która pozwoli na bezpieczny obrót suplementami diety.

We wrześniu organizujemy szkolenie bardzo pomocne w aktualizacji informacji o zmianach i analizowaniu przykładów z rynku.

„Suplementy diety (SD) i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP)”

 wprowadzenie, aktualności, praktyczne rozwiązania,

19-20 września 2017 r., w Warszawie.

 

Tylko do 24 sierpnia możliwość uzyskania rabatu 20%. Szczegóły  TUTAJ.