Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2020-05-27 powrót

Sprzedaż żywności online – nieunikniony wzrost znaczenia

 

Sprzedaż żywności online jest uregulowana – o czym nie można zapomnieć?

Choć sprzedaż żywności online jest trendem wzrastającym od lat, obecna sytuacja na świecie przyczyniła się do gigantycznego wzrostu znaczenia tego kanału dystrybucji.

Od marca br. pojawiło się w Internecie sporo poradników wskazujących jak założyć sklep internetowy, ukierunkowanych przede wszystkim na aspekty techniczne i sprzedażowe. Rozwijając dystrybucję żywności w Internecie należy też uwzględnić obowiązki wynikające z prawa żywnościowego, które ustala m.in. zasady rejestracji działalności oraz przekazywania konsumentom informacji o żywności, także w sieci.

 

Jak otworzyć i prowadzić sklep on-line z żywnością w tym suplementami?

Na początek najlepiej zapoznać się z podstawami, ponieważ bez tego nie można bezpiecznie działać w sieci, tym bardziej że inspekcje wiele ze swoich działań kontrolnych będą prowadziły zdalnie.

Co należy wiedzieć:

  • Gdzie i kiedy należy zgłosić dystrybucję żywności on-line?
  • Co należy obowiązkowo napisać o każdym produkcie i który sposób wybrać – opis czy zdjęcie?
  • A jeśli chcę dodatkowo opisać jakiś produkt, bo jest wyjątkowo zdrowy/dobry dla dzieci/bio? Czy są jakieś ograniczenia?
  • Jak tworzyć zakładki w e-sklepie, aby nie naruszyć przepisów?
  • Jakie informacje musi otrzymać konsument w momencie dostawy?
  • Co mi grozi za przekazanie informacji nieprawidłowych lub w sposób wprowadzający w błąd?
  • Czy mogę dostać karę za sprzedaż produktu źle oznakowanego?

Uzyskanie odpowiedzi na powyższe pytania pozwoli odpowiednio przygotować się do rozszerzenia profilu działalności, ale także przypomnieć sobie zasadnicze wymogi w przypadku podmiotów, które już teraz zajmują się sprzedażą online.  

Doświadczenia pokazują, że nieprawidłowości dotyczące opisów żywności w sklepach internetowych pojawiają się nagminnie i coraz częściej są kwestionowane przez organy urzędowej kontroli żywności. Szacuje się, że wraz ze wzrostem znaczenia rynku e-commerce wzrośnie także liczba ich kontroli.

Wszystkich, którzy chcą w krótkiej i przystępnej formie dowiedzieć się co muszą zrobić, żeby bezpiecznie prowadzić sprzedaż żywności on-line zapraszamy do udziału w webinarze, który odbędzie się 18 czerwca br.

  • Webinar to idealna opcja na zgromadzenie informacji bez wychodzenia z domu lub z biura.
  • Każdy może zadać pytania, przedyskutować wątpliwości i uzyskać rozwiązania bezpośrednio w trakcie webinaru.
  • Podlinkowana prezentacja stanowi bardzo przydatne narzędzie w codziennej pracy, kiedy pojawią się kolejne pytania.

 

Zapraszamy do zapoznania się z wyjątkowym PROGRAMEM.
Szczegóły wydarzenia TUTAJ.