Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2019-02-19 powrót

„Wielozbożowy”, „pełnoziarnisty” - zasady stosowania w reklamie i na etykiecie

„Wielozbożowy”, „pełnoziarnisty”  - Te dwa hasła bardzo często pojawiają się na pieczywie, makaronach, płatkach zbożowych, ciastkach, batonikach, waflach zbożowych i wielu innych produktach.

Dlaczego? Są pozytywnie postrzegane przez konsumentów, a czasem kojarzone z dodatkowymi walorami żywieniowymi, np. ze znaczącą zawartością błonnika lub też niskim stopniem przetworzenia (tzw. „raw”). Skład produktów zbożowych bywa wzbogacany o dotychczas mało powszechne, ale coraz modniejsze odmiany zbóż (określane jako „pradawne”, „prastare”), jak: komosa ryżowa, amarantus, płaskurka lub orkisz.

Jednocześnie coraz częściej pojawiają się sygnały, m.in. od organizacji konsumenckich i środowisk prawnych,  że ww. hasła są nadużywane na unijnym rynku i stosowane w sposób, który może wprowadzać w błąd. Jak wiadomo, przepisy z zakresu informacji na temat żywności nie regulują wprost zasad posługiwania się nimi. Brak jasno wytyczonych kryteriów prowadzi do zróżnicowania składu i komunikacji dla produktów „wielozbożowych” i „pełnoziarnistych”, co za tym idzie - niejednokrotnie dezorientacji odbiorców.

WĄTPLIWOŚCI ZGŁASZANE PRZEZ BRANŻĘ:

  • Ile zbóż należy dodać (i w jakiej ilości), aby móc użyć hasła „wieloziarnisty”?
  • Czy nazywając produkt „wieloziarnistym” muszę podać QUID dla poszczególnych zbóż, czy wystarczy dla sumy zbóż?
  • Czy wafle pełnoziarniste muszą zawierać 100% zbóż pełnoziarnistych?
  • Czy „pełnoziarnisty” to oświadczenie?

Powyższe tematy będą omawiane w gronie ekspertów w czasie dwóch najbliższych warsztatów organizowanych przez IGI FC. Jeśli chcesz dowiedzieć się na co zwrócić uwagę stosując hasła „wielozbożowy”, „pełnoziarnisty” i jakie są inicjatywy dotyczące uregulowania ww. kwestii, zapoznaj się z programami szkoleń:

27 marca 2019 r. Warszawa „ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI 1169/2011" aktualności, interpretacje, podejście inspekcji, przegląd orzecznictwa na podstawie przykładów z rynku 

ZGŁOŚ się TUTAJ

Wyjątkowy PROGRAM I SZCZEGÓŁY 

 

4-6  czerwca 2019  IX LETNIA SZKOŁA PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO 

Skład - Oznakowanie - Kontrola 

Warsztaty Stosowania Prawa Żywnościowego

Szczegóły wkrótce