Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Aktualności

2017-07-26 powrót

Znakowanie wartością odżywczą w US – nowy termin na dostosowanie

Amerykański Urząd FDA (Food and Drug Administration) zapowiedział wydłużenie terminu na dostosowanie opakowań do nowych wymagań w zakresie znakowania wartością odżywczą.

WPROWADZENIE

W maju 2016 r. FDA ogłosiło nowe zasady znakowania wartością odżywczą opakowanych środków spożywczych. Celem zmian jest ułatwienie konsumentom dokonywania świadomych wyborów i jednocześnie powiązanie znakowania żywności z walką z chorobami dietozależnymi.

Zmiany dotyczą przede wszystkim:

  • modyfikacji listy obowiązkowych składników odżywczych (np. uwzględnienie „cukrów dodanych”; “Includes X g Added Sugars”),
  • określania wielkości porcji
  • prezentacji informacji obowiązkowych

TERMINY

Pierwotnie zaproponowano dzień 26 lipca 2018 r. jako datę, od której będą obowiązywały nowe wymagania, jednak w czerwcu br. Urząd FDA ogłosił, że będzie wyznaczony nowy termin wdrożenia zmian. Nie jest on jeszcze znany. Prawdopodobnie nowy termin będzie uwzględniał również kolejne, planowane zmiany w oznakowaniu czyli odniesienia do naturalności oraz modyfikacji genetycznych. Zmiany dotyczące wydłużenia terminu ("Extension of Compliance Date for Nutrition Facts Label Rule and Serving Size Rule"), są aktualnie przedmiotem prac w Białym Domu (Executive Office of the President).

DODATKOWE INFORMACJE

Prace nad zmianami w zakresie znakowania produktów mięsnych (z uwzględnieniem ryb) zainicjowane przez USDA, a dokładnie przez Food Safety and Inspection Service (FSIS) zostały w ostatnim tygodniu wstrzymane. Producenci mogą sami zdecydować czy wprowadzają zmiany zaproponowane przez FDA czy pozostają przy dotychczasowym schemacie.