Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2017-02-21 więcej

Autoryzacja oświadczenia zdrowotnego - co cechuje wnioski, które odniosły sukces?

Kilka dni temu zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji 2017/236 z dnia 10 lutego 2017 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na oświadczenie zdrowotne dotyczące żywności i odnoszące się do zmniejszania ryzyka choroby, które odrzuca
2017-02-20 więcej

Substancje obecne w żywności przeznaczonej dla niemowląt - PRZEWODNIK

Dzisiaj Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął otwarte konsultacje w sprawie Przewodnika do oceny ryzyka związanego obecnością wybranych substancji w żywności dla niemowląt poniżej

2017-02-14 więcej

Dodatki do żywności – NOWA WERSJA wytycznych KE dot. kategorii żywności

Dostępna jest już kolejna (IV) wersja Przewodnika Komisji Europejskiej opisującego kategorie żywności, o których jest mowa w Części E Aneksu II do Rozporządzenia 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.
2017-02-09 więcej

NIK o suplementach diety – Raport i konferencja prasowa

„Rynek suplementów diety wymaga pilnej poprawy regulacji dotyczących tych produktów”. Właśnie zakończyła się konferencja prasowa NIK dotycząca Raportu „Dopuszczanie do obrotu suplementów diety”.

2017-02-08 więcej

100 % składnik lub produkt - jak bezpiecznie stosować te określenia?

Producenci chcąc wyróżnić produkty lub użyte składniki często odnoszą się do ich jakości i pochodzenia. Jednym ze stosowanych powszechnie określeń jest wskazywanie na to, że składnik w 100% pochodzi z danego surowca, albo że produkt składa się w 100% z danego składnika (np. bez
2017-02-06 więcej

Oświadczenia zdrowotne – NOWY PRZEWODNIK EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował nową wersję PRZEWODNIKA dotyczącego opracowania wniosków o wydanie zezwolenia na stosowanie oświadczenia zdrowotnego Scientific

2017-01-24 więcej

Ekstrakt z nasienia soi – nowy składnik żywności

Dzisiaj została opublikowana Decyzja Wykonawcza Komisji (UE) 2017/115 z dnia 20 stycznia 2017 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu ekstraktu ze sfermentowanego nasienia soi jako nowego składnika żywności
2017-01-16 więcej

Rozporządzenie w sprawie suplementów diety – postępowanie na poziomie UE

9 stycznia br. do Komisji Europejskiej wpłynął polski projekt Rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety.

2016-12-19 więcej

Publikacja II części Q&A dot. Rozporządzenia 1169/2011

13 grudnia Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwany dokument „Pytania i Odpowiedzi w sprawie stosowania Rozporządzenia 1169/2011 dotyczącego informacji do konsumentów na temat żywności – Cześć II”.
2016-12-13 więcej

Od dziś nowa wartość odżywcza jest OBOWIĄZKIEM

Wczoraj minął ostatni, najdłuższy okres przejściowy ustanowiony w artykule 54 ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011