Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2020-02-01 więcej

Przewodnik Komisji w sprawie pochodzenia składnika podstawowego - opublikowany

Komisja Europejska (KE) opublikowała długo oczekiwany dokument ZAWIADOMIENIE KOMISJI w sprawie stosowania przepisów art. 26 ust. 3 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 (2020/C 32/01).
2020-01-31 więcej

Wyrok TSUE w sprawie oświadczeń ogólnych (niespecyficznych, nieswoistych)

We wczorajszym wyroku Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej potwierdził, że w przypadku stosowania odniesień do ogólnych, nieswoistych korzyści (tzw. oświadczeń niespecyficznych lub nieswoistych) na froncie opakowania nie jest wystarczające, jeśli oświadczenie specyficzne je uzasadniające znajduje się z tyłu opakowania i nie ma pomiędzy nimi wyraźnego połączenia.

2020-01-27 więcej

Znakowanie żywności 2020– planowane zmiany w przepisach, prace na poziomie UE

Regulacje z zakresu prawa żywnościowego są stałym tematem prac instytucji UE. Znakowanie i reklama żywności są jednym z częściej omawianych zagadnień a w konsekwencji obszarem, w którym następują liczne i częste zmiany przepisów. Szykują się kolejne.
2020-01-21 więcej

Mikroplastik w żywności – prace UE

Temat zanieczyszczeń żywności mikroplastikiem od kilku lat regularnie pojawia się w agendzie prac różnych instytucji UE. W 2016 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował Stanowisko w sprawie „Obecności mikroplastiku i nanoplastiku w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem

2020-01-17 więcej

Wina, napoje spirytusowe i pozostałe środki spożywcze – nowa wersja rejestru oznaczeń geograficznych eAmbrosia

10 stycznia Komisja Europejska ogłosiła zakończenie prac nad łączeniem rejestrów oznaczeń geograficznych i aktualnie baza danych eAmbrosia – unijny rejestr oznaczeń geograficznych zawiera oznaczenia artykułów rolno-spożywczych, wina i napojów spirytusowych chronionych w UE.
2020-01-13 więcej

Dwutlenek tytanu (E 171) - czy będzie zakaz?

Obecnie ważą się losy dwutlenku tytanu - jednego z barwników dozwolonych dotychczas do stosowania w żywności w UE, powszechnie wykorzystywanego m.in. w suplementach diety.

2020-01-09 więcej

Napoje z dodatkiem cukru i składnikami aktywnymi oraz suplementy – NOWY PODATEK, nowe przepisy

Według autora projektu celem ustawy - przedstawionym w uzasadnieniu - jest wykorzystanie polityki fiskalnej jako narzędzia służącego promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów. W projekcie zaproponowano nałożenie dodatkowych opłat m.in. na: napoje z dodatkiem
2019-12-19 więcej

Czy znak towarowy chroni przed wymogami w sprawie deklaracji składnika podstawowego?

W 2020 r. jednym z najgorętszych tematów dotyczących znakowania będzie kwestia pochodzenia żywności, a szczególnie obowiązku deklarowania pochodzenia składnika podstawowego środków spożywczych.

2019-12-17 więcej

Nowe unijne przepisy dotyczące kontroli żywności – rozp. 2017/625

Od 14 grudnia br. stosuje się większość przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego
2019-12-05 więcej

Czy „balsamico” jest chronione tak samo jak „Aceto Balsamico di Modena”? – wyrok Trybunału

Wczoraj tj. 4 grudnia Trybunał Sprawiedliwości UE wydał wyrok w sprawie wykładni art. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 583/2009 rejestrującego nazwę w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Aceto Balsamico di Modena (ChOG)).