Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2018-07-11 więcej

Dwutlenek tytanu bezpieczny - nie będzie nowej opinii EFSA

EFSA opublikował wnioski z analizy 4 najnowszych badań kwestionujących bezpieczeństwo dwutlenku tytanu. Ocena tej substancji przez EFSA, w ramach unijnego programu ponownej weryfikacji wszystkich dodatków do żywności, została opublikowana w 2016 r., jednak teraz pojawiły się nowe wątpliwości
2018-07-06 więcej

Oświadczenie zdrowotne dla [kofeiny] czarnej herbaty – opinia EFSA

24 maja Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował przyjętą w kwietniu br. opinię naukową w sprawie oświadczenia dotyczącego związku pomiędzy spożyciem czarnej herbaty a poprawą (skupienia) uwagi (ang. Black tea and improvement of attention).

2018-07-04 więcej

ZNAKOWANIE: Kraj pochodzenia na etykiecie i w reklamie żywności – WĄTPLIWOŚCI SĄDU

Oczekujemy na bardzo ważne orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej odnoszące się do tego zagadnienia. Sprawa C-686/17 dotyczy sporu pomiędzy niemieckim stowarzyszeniem zwalczającym nieuczciwą konkurencję (Wettbewerbszentrale) a producentem, który wprowadzał na rynek
2018-06-20 więcej

II Jesienna Szkoła WPROWADZENIE do Prawa Żywnościowego

JSPŻ to świetne wprowadzenie do tematu dla nowych pracowników oraz idealne powtórzenie najważniejszych kwestii regulowanych przez prawo żywnościowe, dla specjalistów, którzy w branży są od lat.

2018-06-12 więcej

Nowe zawiadomienie KE w sprawie stosowania rozporządzenia 1169/2011

Kilka dni temu opublikowane zostało Zawiadomienie Komisji w sprawie pytań i odpowiedzi dotyczących stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Treścią zawiadomienia jest uaktualniony o kilka nowych
2018-05-28 więcej

Pochodzenie składnika podstawowego – nowe rozporządzenie

Komisja Europejska przyjęła dziś zasady dotyczące oznaczania pochodzenia podstawowego składnika żywności, które zostały zatwierdzone w głosowaniu państw członkowskich. Nowe rozporządzenie wykonawcze Komisji ma zapewnić jasne informacje na temat pochodzenia żywności sprzedawanej na rynku UE.

2018-05-07 więcej

USA – 1 stycznia 2020 r. nowy termin na wprowadzenie zmian w oznakowaniu

3 maja zostały ogłoszone dwa bardzo ważne komunikaty dotyczące zmian w prawie żywnościowym USA. Pierwszy ogłoszony przez FDA odnosi się do terminu dostosowania do zmian w znakowaniu wartością odżywczą, a drugi
2018-04-26 więcej

Katechiny zielonej herbaty - czy będą zmiany w przepisach?

W 2016 r. Komisja Europejska otrzymała od Norwegii, Szwecji i Danii, wniosek w sprawie wszczęcia procedury kontroli zgodnie z art. 8 Rozporządzenia 1925/2006 z uwagi na obawy dotyczące bezpieczeństwa spożycia katechin zielonej herbaty (szczególnie EGCG - galusan epigallokatechiny).

2018-04-25 więcej

Znakowanie i oświadczenia

W szkoleniu Znakowanie i Oświadczenia, które odbyło się 27 marca uczestniczyło prawie 50 osób reprezentujących firmy branży spożywczej oraz inspekcje kontrolujące znakowanie żywności. Omówione zostały m.in. następujące zagadnienia:
2018-04-17 więcej

Żywność nieprzeznaczona JUŻ do spożycia przez ludzi

W Dzienniku Urzędowym UE z 16 kwietnia br. zostało opublikowane ZAWIADOMIENIE KOMISJI Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi (2018/C 133/02)