Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2017-05-19 więcej

Rozporządzenie w sprawie suplementów – już jest oczekiwana zmiana przepisów

W Dzienniku Urzędowym z 18 maja zostało opublikowane Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 kwietnia 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety. CZEGO DOTYCZĄ ZMIANY?
2017-05-10 więcej

Żywność w USA

W dniach 25-27 czerwca br. w centrum handlowym Javits Center w Nowym Jorku odbędą się targi Summer Fancy Food Show. Jest to największe wydarzenie targowe branży spożywczej w USA

2017-05-09 więcej

Poziom witamin i składników mineralnych - nowy WAŻNY wyrok

W jakich sytuacjach Państwo Członkowskie nie może zakazać wprowadzenia do obrotu suplementu, w którym zawartość składnika odżywczego przekracza dozwolone w tym Państwie poziomy? W wyroku z dnia 27 kwietnia br. Trybunał Sprawie
2017-04-11 więcej

Zmiana rozporządzenia 432/2012 – nowe oświadczenie

W dzisiejszym Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/676 z dnia 10 kwietnia 2017 r. dopuszczające oświadczenie zdrowotne

2017-03-16 więcej

Napoje alkoholowe z wykazem składników i wartością odżywczą

13 marca Komisja Europejska przyjęła raport dotyczący obowiązkowej deklaracji wykazu składników i znakowania wartością odżywczą napojów alkoholowych.
2017-03-13 więcej

Laktitol „nowym” składnikiem żywności

Na podstawie Decyzji Wykonawczej Komisji (UE) 2017/450 z dnia 13 marca 2017 r. laktitol jest nowym składnikiem żywności. Warto zaznaczyć, że laktitol otrzymał status NOWEGO składnika, chociaż można go również stosować jako substancję dodatkową E 966 w wybranych kategoriach żywności.

2017-02-22 więcej

Znakowanie wartością odżywczą - ODPOWIEDZI na pytania producentów

Pomimo tego, że przepisy są znane od 2011 roku i opublikowano kilka przewodników na temat ich interpretacji, opracowanie właściwej deklaracji wartości odżywczej związane jest wciąż z wieloma wątpliwościami, np.: Czy zaokrąglanie wartości liczbowych
2017-02-21 więcej

Autoryzacja oświadczenia zdrowotnego - co cechuje wnioski, które odniosły sukces?

Kilka dni temu zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji 2017/236 z dnia 10 lutego 2017 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na oświadczenie zdrowotne dotyczące żywności i odnoszące się do zmniejszania ryzyka choroby, które odrzuca

2017-02-20 więcej

Substancje obecne w żywności przeznaczonej dla niemowląt - PRZEWODNIK

Dzisiaj Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął otwarte konsultacje w sprawie Przewodnika do oceny ryzyka związanego obecnością wybranych substancji w żywności dla niemowląt poniżej
2017-02-14 więcej

Dodatki do żywności – NOWA WERSJA wytycznych KE dot. kategorii żywności

Dostępna jest już kolejna (IV) wersja Przewodnika Komisji Europejskiej opisującego kategorie żywności, o których jest mowa w Części E Aneksu II do Rozporządzenia 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.