Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2014-05-16 powrót

Europejska baza danych dot. składników roślinnych suplementów diety

Grant realizowany w ramach 7 Programu Ramowego UE, miał na celu promowanie bezpiecznego korzystania z suplementów diety zawierających składniki roślinne i ich przetwory, m.in. poprzez poszerzenie naukowej bazy danych na temat ich identyfikowalności, korzyści i bezpieczeństwa stosowania. W projekcie uczestniczyło ponad 20 państw należących do Wspólnoty, Szwajcaria oraz czterech partnerów spoza kontynentu w tym: Brazylia, Argentyna, Chiny i Południowa Afryka.

Celem projektu było wsparcie rozwoju, walidacja i rozpowszechnienie danych nt. nowych metodologii służących ocenie ryzyka i korzyści związanych ze stosowaniem roślinnych suplementów diety.

Wyniki prac mogą zostać wykorzystane m.in. w procesach decyzyjnych właściwych organów państw członkowskich UE, odpowiedzialnych za monitorowanie rynku suplementów diety oraz przez podmioty branży spożywczej. Praktyczne zastosowanie wyników prac może znaleźć przełożenie na legislację, jakość i bezpieczeństwo suplementów diety w międzynarodowym łańcuchu żywnościowym.

W trakcie trzydniowych warsztatów, w których uczestniczył również doradca IGI FC zaprezentowano propozycje rozwiązań dot. kluczowych zagadnień, w tym:

  • przykłady metodologii przyszłych badań klinicznych i interwencyjnych, służących ocenie fizjologicznych korzyści dla zdrowia konsumentów związanych ze stosowaniem roślinnych suplementów diety (wykorzystanie m.in. na potrzeby oświadczeń zdrowotnych),
  • nowe metody analityczne stosowane w ocenie surowców i roślinnych suplementów diety (aspekt identyfikowalności i bezpieczeństwa stosowania), oraz
  • trendy konsumenckie, korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem roślinnych suplementów diety.

Zasadniczo baza danych dostępna jest dla członków konsorcjum projektu PlantLIBRA niemniej jednak cieszy fakt, iż równolegle trwają wspólne prace Belgii, Francji i Włoch nad konsolidacją krajowych list składników roślinnych dozwolonych do stosowania w suplementach diety. Znaczącym dla swobodnego przepływu towarów w UE może być zapowiadane przyłączenie się do współpracy innych państw członkowskich, w tym również Polski.