Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2017-12-28 więcej

Champagne – Trybunał w sprawie nazw składników żywności

Czy w nazwie środka spożywczego można zastosować nazwę składnika, który ma chronioną nazwę pochodzenia? Spór pomiędzy międzybranżowym komitetem wina z Szampanii (CIVC) i Aldi Süd Dienstleistungs-GmbH & Co. OHG (Aldi) dotyczył wykorzystania nazwy „Champagne”,
2017-12-27 więcej

Liczne zezwolenia na nową żywność

W ostatnich miesiącach Komisja Europejska zintensyfikowała prace dotyczące zezwoleń na nową żywność. Ma to bezpośredni związek ze zbliżającym się terminem stosowania nowego Rozporządzenia 2015/2283, które

2017-12-18 więcej

Przewodnik dot. Referencyjnych Wartości Spożycia (DRV) od EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował Raport podsumowujący prace nad Referencyjnymi Wartościami Spożycia dla składników odżywczych (ang. Dietary Reference Values [DRV] for nutrients).
2017-12-13 więcej

Wyrok TSUE – w sprawie oświadczeń dla botanicals

23 listopada Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał wyrok w sprawach połączonych (C 596/15 P i C 597/15 P), który może wpłynąć na rozstrzygnięcie dotyczące oświadczeń dla botanicals w trybie pilnym.

2017-11-29 więcej

Klasyfikacja FSMP - najnowsze wytyczne Komisji Europejskiej

25 listopada br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano Zawiadomienie Komisji w sprawie klasyfikacji żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP). Ten dokument to wytyczne mające służyć inspekcjom w egzekwowaniu prawa
2017-11-28 więcej

Kto dzisiaj zazdrości firmie Aflofarm pozycji lidera?

Kara nałożona przez Prezesa UOKIK na Spółkę Aflofarm za reklamy suplementów diety naruszające przepisy wyniosła prawie 26 mln zł (dokładnie 25 809 824 zł).

2017-11-27 więcej

Znakowanie QUID - Nowe wytyczne KE

W ostatnich dniach w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano Zawiadomienie Komisji w sprawie stosowania zasady deklarowania ilościowej zawartości składników (QUID).
2017-10-18 więcej

Bezpieczeństwo skrobi modyfikowanych

W ostatnich dniach EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) opublikował opinię dotyczącą bezpieczeństwa stosowania skrobi modyfikowanych - dodatków do żywności oznaczonych numerami E: 1404, 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1411, 1440, 1442, 1450, 1451 i 1452.

2017-10-13 więcej

Etykieta na rynek US – kolor, zasady obliczania i importer

W US zmieniły się przepisy dotyczące znakowania żywności. Najważniejsze zmiany odnoszą się do deklarowania wartości odżywczej. Wprawdzie pozostały jeszcze ponad dwa lata na dostosowanie do zmian, jednak większość firm decyduje się na wdrażanie nowych wymagań już teraz. Jest to dozwolone.
2017-10-11 więcej

Miłość nie jest składnikiem żywności – stwierdził urząd

Stanowisko FDA dobitnie potwierdza fakt, że w przypadku etykiet na rynek amerykański rozmieszczenie treści jest uregulowane w bardzo rygorystyczny sposób