Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-11-22 więcej

Czy suplementy diety, FSMP i dodatki to artykuły rolno – spożywcze?

Zarówno definicja artykułu rolno – spożywczego (zawarta w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych) jak i definicja suplementu diety (zawarta w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia) funkcjonują w sposób niezmienny
2016-11-17 więcej

Nano składniki na etykietach

Unijne przepisy prawa żywnościowego już od prawie dwóch lat obligują przedsiębiorców branży spożywczej do deklarowania składników nano w oznakowaniu. Jak wskazują wyniki kontroli prowadzonych zarówno w UE (np. Francja) jak i w krajach trzecich (np. Australia) składniki nano są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym

2016-11-03 więcej

Wyjątki od deklarowania dodatków - ZASADA PRZENOSZENIA

Producenci żywności stosujący substancje dodatkowe często zmagają się z problemem dotyczącym deklarowania w składzie dodatków wnoszonych z komponentami produktu (tzw. składnikami złożonymi). Zgodnie z art. 20 Rozporządzenia 1169/2011 w sprawie informacji dla konsumentów możliwe jest pominięcie w wykazie
2016-10-24 więcej

„Jogurt grecki” i „jogurt TYP grecki” – czy może być produkowany w Polsce?

Przez kilka miesięcy trwała dyskusja i spór pomiędzy Państwami Członkowskimi o możliwość stosowania określeń „jogurt grecki” i „jogurt typ grecki” w odniesieniu do produktów produkowanych poza granicami Grecji. Stanowisko Komisji Europejskiej (KE) w tej sprawie jest jednoznaczne.

2016-10-18 więcej

Zmiana specyfikacji glikozydów stewiolowych

W ostatnich dniach w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2016/1814 zmieniające treść załącznika do Rozporządzenia nr 231/2012
2016-08-30 więcej

Jabłko GM czeka na decyzję w sprawie wprowadzenia do obrotu

OSF’s NF872 Arctic® Fuji to nazwa jabłka, które zostało zmodyfikowane genetycznie w celu wyeliminowania enzymatycznego brązowienia (reakcji chemicznej zachodzącej pod wpływem enzymu oksydazy polifenolowej, w wyniku której powstaje brązowe zabarwienie).

2016-08-29 więcej

Wkrótce zmiana specyfikacji glikozydów stewiolowych (E 960)

Wkrótce możemy spodziewać się publikacji rozporządzenia zmieniającego specyfikacje dla glikozydów stewiolowych – substancji dodatkowej E 960
2016-08-18 więcej

Witamina D i odporność dzieci – nowe oświadczenie zdrowotne

Po wczorajszej publikacji dwóch Rozporządzeń Komisji odrzucających 3 oświadczenia zdrowotne [SZCZEGÓŁY] w dzisiejszym Dzienniku Urzędowym UE opublikowane zostało

2016-08-17 więcej

Lactobacillus plantarum, roztwory węglowodanów i β-galaktozydaza bez oświadczeń zdrowotnych

W dzisiejszym Dzienniku Urzędowym UE (L 222) zostały opublikowane dwa Rozporządzenia Komisji odrzucające trzy oświadczenia zdrowotne: ROZPORZĄDZENIE 2016/1379 – w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na oświadczenia: Regularne spożywanie (przez przynajmniej osiem tygodni) sera Südamejuust
2016-08-09 więcej

Kiedy podaje się „ilość netto” a kiedy „liczbę sztuk”? A w przypadku suplementów?

Zgodnie z artykułem 9 ust. 1 e) Rozporządzenia PE i Rady 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) w oznakowaniu środka spożywczego obowiązkowe jest podanie ilości netto żywności. Ilość netto wyraża się