Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2017-10-13 więcej

Etykieta na rynek US – kolor, zasady obliczania i importer

W US zmieniły się przepisy dotyczące znakowania żywności. Najważniejsze zmiany odnoszą się do deklarowania wartości odżywczej. Wprawdzie pozostały jeszcze ponad dwa lata na dostosowanie do zmian, jednak większość firm decyduje się na wdrażanie nowych wymagań już teraz. Jest to dozwolone.
2017-10-11 więcej

Miłość nie jest składnikiem żywności – stwierdził urząd

Stanowisko FDA dobitnie potwierdza fakt, że w przypadku etykiet na rynek amerykański rozmieszczenie treści jest uregulowane w bardzo rygorystyczny sposób

2017-10-02 więcej

Żywność na rynek US – nowy termin na dostosowanie etykiet

Firmy spożywcze dostały dodatkowe od 18 do 30 miesięcy na dostosowanie etykiet do nowych wymagań znakowania wartością odżywczą.
2017-08-23 więcej

SUPLEMENTY: ‘płaski brzuch’, ‘ulga’, ‘detox’, ‘po problemie’, ‘na osteoporozę’, ‘rozświetla skórę’

Czy można wprowadzić do obrotu suplement diety bez oświadczeń zdrowotnych lub żywieniowych? Według przepisów prawa żywnościowego - tak. Z marketingowego i handlowego punktu widzenia

2017-08-17 więcej

NIE dla żurawiny w produktach na układ moczowy

Zgodnie z Decyzją produkty bazujące na żurawinie i jej przetworach, które stosowane są w celu zapobiegania zapaleniu pęcherza lub jego leczenia nie są wyrobami medycznymi.
2017-07-31 więcej

Chia w jogurtach – znamy rozwiązanie

Przypominamy, że ze względu na fakt, że nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) są zgodnie z przepisami Rozporządzenia 258/97 nową żywnością, ich użycie ograniczone jest wyłącznie do wybranych kategorii środków spożywczych wskazanych w

2017-07-27 więcej

Składniki suplementów – kolejne zmiany w przepisach

Na poziomie Państw Członkowskich UE trwają prace nad zmianą przepisów regulujących skład suplementów. Dotyczą one zarówno samych składników jak i ich poziomów. Krajowe akty prawne innych państw mogą mieć ogromne znaczenie
2017-07-26 więcej

Oligopeptydaza prolilowa – nowym składnikiem żywności

Na podstawie Decyzji Wykonawczej Komisji 2017/1387 z dnia 24 lipca 2017 r. preparat enzymatyczny oligopeptydazy prolilowej wytwarzanej ze zmodyfikowanego genetycznie szczepu Aspergillus Niger może być składnikiem żywności (suplementów diety).

2017-07-26 więcej

Znakowanie wartością odżywczą w US – nowy termin na dostosowanie

Amerykański Urząd FDA (Food and Drug Administration) zapowiedział wydłużenie terminu na dostosowanie opakowań do nowych wymagań w zakresie znakowania wartością odżywczą.
2017-07-21 więcej

L-ergotionina nowym składnikiem żywności

Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/1281 z dnia 13 lipca 2017 r. zezwolono na wprowadzenie do obrotu syntetycznej L-ergotioneiny jako nowego składnika żywności zgodnie z Rozporządzeniem 258/97. Naturalną L-ergotioneinę po raz pierwszy wyizolowano w 1909 r. z buławinki czerwonej (Claviceps purpurea). Jest ona obecna w