Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum publikacji

Przemysł Spożywczy

Znakowanie alergenów – nowe wymagania. Rozporządzenie PE i Rady (UE) nr 1169/2011

autor: Joanna Olszak, data publikacji: wrzesień 2014

Informacja o składnikach alergennych i powodujących reakcje nietolerancji zawartych w produkcie jest jednym z ważniejszych elementów oznakowania. Jej obecność i treść może mieć kluczowy wpływ na zdrowie konsumentów oraz na bezpieczne funkcjonowanie produktu na rynku. Rozporządzenie PE i Rady (UE) nr 1169/2011 wprowadza istotne zmiany w tym zakresie, oznacza to m.in. konieczność wprowadzenia zmian na etykietach (przede wszystkim wyróżnienie alergenów w składzie, analiza tekstów dotyczących możliwej ich obecności) oraz dodatkowych informacji w zakładach żywienia zbiorowego.

portalspozywczy.pl więcej

Trend clean label coraz mocniej wpływa na szatę graficzną opakowań

autor: portalspozywczy.pl/ Joanna Olszak, doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting, data publikacji: czerwiec 2014

Zaostrzające się podejście organów urzędowej kontroli żywności chociażby do kwestii naturalności produktów powoduje, że dość często reformulacji składu towarzyszy nowa szata graficzna, kojarząca się naturalnością - wyjaśnia Joanna Olszak, doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting.ań


dlahandlu.pl więcej

Trend clean label wpływa nie tylko na skład produktów, ale także wygląd opakowań

autor: dlahandlu.pl/ Joanna Olszak doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting , data publikacji: czerwiec 2014

Zaostrzające się podejście organów urzędowej kontroli żywności chociażby do kwestii naturalności produktów powoduje, że dość często reformulacji składu towarzyszy nowa szata graficzna, kojarząca się naturalnością - wyjaśnia Joanna Olszak, doradca ds. prawa żywnościowego IGI Food Consulting.

Rzeczpospolita więcej

Etykiety u progu wielkich zmian

autor: Beata Drewnowska, komentarz: Joanna Olszak, data publikacji: maj 2014

"Na półkach sklepowych jest już wiele produktów, których etykiety zostały dostosowane do wymogów unijnego rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności .." - o tym jak przygotować sie do zmian w znakowaniu żywności dla "Rzeczpospolitej" Joanna Olszak, doradca ds. prawa żywnościowego w IGI Food Consulting.


Wiadomości Handlowe

Stosowanie oświadczeń dla dzieci po nowemu

autor: Joanna Olszak, data publikacji: maj 2014

"Wspólnotowe prawo żywnościowe, mające zastosowanie do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia, obliguje do dodawania określonych składników do wybranych grup tej kategorii, np. produktów dla niemowląt i małych dzieci. Składniki te mogą byc jednocześnie przedmiotem oświadczeń. Obecnie trwają prace nad oświadczeniami odnoszącymi się do wpływu magnezu na wzrost kości oraz żelaza na prawidłowy rozwój funkcji poznawczych. Propozycją rozwiazania dla oświadczeń w odniesieniu do składników, które dodaje się obowiązkowo, jest pojawienie się następującego zdania przed oświadczeniem zdrowotnym : Wszystkie produkty kategorii A zawierają składnik B. Składnik B przyczynia się do.. np. prawidłowego wzrostu kości. "