Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-07-21 powrót

2 nowe składniki żywności: mleko UV i trans resweratrol

W dzisiejszym Dzienniku Urzędowym UE L 196/50 zostały opublikowane dwie Decyzje Wykonawcze zezwalające na wprowadzenie do obrotu:

  • mleka poddanego działaniu promieniowania UV (Decyzja 2016/1189)
  • trans-resweratrolu (Decyzja 2016/1190)

MLEKO 

Mleko poddane procesowi napromieniowania w świetle ultrafioletowym o długości fali wynoszącej 200–310 nm przy nakładzie energii wynoszącym 1 045 J/l, może być w postaci pasteryzowanego mleka pełnego oraz pasteryzowanego mleka częściowo odtłuszczonego. Mleko to musi zawierać witaminę D3 w ilości odpowiednio 5–32 μg/kg i 1–15 μg/kg.

Mleko poddane działaniu promieniowania UV oznacza się na etykiecie środków spożywczych jako „poddane działaniu promieniowania UV”. Jeżeli mleko poddane działaniu promieniowania UV zawiera ilość witaminy D, którą uznaje się za znaczącą, oznaczeniu na etykiecie towarzyszy sformułowanie: „zawiera witaminę D wytworzoną w wyniku działania promieniowania UV” lub „mleko zawierające witaminę D powstałą w wyniku działania promieniowania UV”. 

Trans - resweratrol 

Trans – resweratrol może być stosowany wyłącznie w suplementach diety w postaci kapsułek lub tabletek przeznaczonych dla osób dorosłych wyłącznie w dawce maksymalnej wynoszącej 150 mg dziennie.

Na etykietach suplementów diety zawierających trans-resweratrol zamieszcza się informację, że osoby przyjmujące leki mogą spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.

Doradcy IGI Food Consulting mają doświadczenie w realizacji procedur dotyczących wprowadzania do obrotu nowej żywności. Ostatnio dla jednego z Klientów uzyskaliśmy zezwolenie w ramach skróconej procedury dla laktoferyny.

Jeśli mają Państwo pytania dotyczące stosowania przepisów regulujących nową żywności zarówno stosowanych obecnie jak i tych, które będą stosowane od 2018 r. zapraszamy do kontaktu igifc@igifc.pl