Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-05-14 powrót

Aktualne prace EFSA dotyczące witamin i składników mineralnych

Jednym z interesujących EFSA zagadnień w tym zakresie jest bezpieczeństwo stosowania witamin i składników mineralnych w procesie wzbogacania żywności oraz produkcji suplementów diety.

Od 2010 r. EFSA prowadzi ocenę aktualnych danych naukowych dotyczących referencyjnych wartości spożycia dla energii oraz makro i mikroskładników odżywczych dla populacji z krajów UE. Urząd opublikował w tym zakresie już kilkanaście opinii naukowych, które w przyszłości posłużą m.in. przy przeglądzie opinii z 2006 r na temat górnych tolerowanych poziomów spożycia witamin i składników mineralnych.

W dniu 11 maja br. EFSA zaprezentował projekt kolejnej opinii dotyczącej magnezu. Do dnia 7 czerwca wszelkie zainteresowane instytucje mogą zgłaszać komentarze do wspomnianego dokumentu w ramach otwartych konsultacji publicznych.

Wyniki powyższych prac są bardzo ważne bowiem ocenia się, że suplementy diety witaminowo-mineralne, stanowią ponad połowę tego rodzaju środków spożywczych na rynku. Według analiz krajowych preparaty magnezowe w Polsce stanowią jedną z najlepiej sprzedających się kategorii suplementów diety w obrocie aptecznym.

Aktualnie obowiązujące przepisy prawa żywnościowego regulują kwestie dotyczące maksymalnych poziomów witamin i składników mineralnych w suplementach diety w sposób ogólny. Z tego powodu zdarza się, że nowe produkty, zawierające witaminy i składniki mineralne w dawkach przewyższających referencyjne poziomy spożycia, określone do celów znakowania żywności, spotykają się z zastrzeżeniami GIS (Główny Inspektorat Sanitarny).

Warsztaty: „PROJEKTOWANIE SUPLEMENTÓW DIETY”.

O tym jakie zasady prawne obowiązują przedsiębiorców przy ustalaniu maksymalnych poziomów witamin i składników mineralnych w suplementach diety. Z jakich danych korzystać. Jakie poziomy tych składników GIS uznaje za dopuszczalne i na jakiej podstawie. A także, kiedy możemy z powodzeniem argumentować bezpieczeństwo wyższych poziomów witamin i składników mineralnych w postepowaniu wyjaśniającym - powiemy w dniach 18-19 czerwca podczas warsztatów pt.: „PROJEKTOWANIE SUPLEMENTÓW DIETY”.

Program ramowy i informacje organizacyjne dostępne są na naszej stronie internetowej. Już tylko do dnia 15 maja oferujemy 10% zniżki na udział w tych warsztatach. 

Serdecznie zapraszamy.