Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2017-02-21 powrót

Autoryzacja oświadczenia zdrowotnego - co cechuje wnioski, które odniosły sukces?

Kilka dni temu zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji 2017/236 z dnia 10 lutego 2017 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na oświadczenie zdrowotne dotyczące żywności i odnoszące się do zmniejszania ryzyka choroby, które odrzuca oświadczenie:

Wykazano, że Anxiofit-1 łagodzi stany lęku podprogowego i łagodnego. Lęki podprogowe i łagodne są czynnikami ryzyka w rozwoju zaburzeń lękowych i depresji.

Anxiofit to suplement diety zawierający 20 mg ekstraktu z Echinacea angustifolia (jeżówki). Dla osiągnięcia efektu dla zdrowia producent rekomenduje spożycie 40 mg.

Oświadczenie o zmniejszaniu ryzyka choroby dla Anxiofit-1 zostało odrzucone ponieważ na podstawie przedstawionych danych stwierdzono, że dowody naukowe są niewystarczające, aby wykazać związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożywaniem Anxiofitu-1 a obniżeniem poziomu lęku podprogowego i łagodnego. W związku z powyższym, ponieważ oświadczenie nie spełnia wymogów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006, nie należy udzielać zezwolenia na jego stosowanie.

Warto zwrócić uwagę, że w przypadku tego wniosku oświadczenie dotyczy konkretnego produktu, którego nazwa sama w sobie ma charakter oświadczenia.

• Czy jest jakaś różnica dla wniosku pomiędzy: „Dowody naukowe są NIEWYSTARCZAJĄCE” a „BRAK jest dowodów naukowych”?
  • Czy dowody naukowe można uzupełniać w trakcie prac EFSA nad wnioskiem?
  • Kiedy, jak i czy warto wycofać wniosek nie ryzykując odrzuceniem oświadczenia?
  • Jakie badania, ile i na jakiej próbie wystarczą do przekonania EFSA o związku przyczynowo – skutkowym?
  • Co oznacza komentarz: „Pending Risk Managers' decision” dot. oświadczeń na liście pending?
  • Jak sprawdzić, które wnioski i na jakie oświadczenia są obecnie rozpatrywane?
  • Co z oświadczeniami dla kofeiny? Czy ryzykowne jest stosowanie ich obecnie?
  • Jak wygląda procedura autoryzacji krok po kroku? Ile trwa i ile kosztuje?
  • Co cechuje wnioski, które odniosły sukces?
  • Czy to prawda, że mniejsze firmy mają większe szanse na powodzenie?

Na powyższe pytania odpowiemy podczas warsztatów 12 kwietnia w Warszawie:

Jak uzyskać zezwolenie na stosowanie oświadczenia?

REGULATORY & SCIENCE

Wyjątkowe warsztaty z udziałem Przedstawiciela EFSA

Tylko do 3 marca możliwość uzyskania rabatu do 25%.

ZOSTAŁO 6 wolnych miejsc.

SZCZEGÓŁY TUTAJ