Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-04-16 powrót

Błędy w znakowaniu - wyniki kontroli IJHARS

Oceniane były m.in. następujące kategorie środków spożywczych: wyroby mięsne blokowe, wyroby surowe, wyroby drobiowe wędzone, mięsa drobiowe z kurczaków i indyków, jedno- i wieloskładnikowe mrożonki owocowe i warzywne, owoce cytrusowe, jabłka, winogrona, gruszki, owoce kiwi, a także marchew i ogórki.

W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj.  cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak, zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. identyfikację surowców mięsnych, obecność niedeklarowanych dodatków i MOM-u, oznaczenie zawartości wody, tłuszczu, białka) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

W porównaniu do poprzednich lat stwierdzono poprawę jakości handlowej kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych w zakresie cech organoleptycznych przy nieznacznym wzroście udziału partii nie odpowiadających deklarowanym parametrom fizykochemicznym.

Najwięcej nieprawidłowości wykryto w przypadku mięsa drobiowego, z kolei najmniej w wyrobach mięsnych. W ocenie kontrolujących błędy spowodowane mogły być nieprzestrzeganiem receptur, stosowaniem surowców niższej jakości, nieznajomością przepisów, bądź nieprawidłową ich interpretacją. Przyczyną stwierdzonych nieprawidłowości w niektórych przypadkach może być również próba poczynienia oszczędności finansowych przez producentów poprzez wykorzystywanie zapasów nieprawidłowych etykiet lub celowe wprowadzenie konsumenta w błąd.

W wyniku kontroli wydano 103 decyzji administracyjnych, z czego 62 nakazujące poddanie produktów zabiegom prawidłowego oznakowania, a 5 zakazujące wprowadzenie do obrotu artykułów rolno-spożywczych.

Źródło: www.ijhar-s.gov.pl