Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-02-24 powrót

COOL - kolejne etapy prac nad określaniem kraju lub miejsca pochodzenia

Zmiana w przepisach polega na rozszerzeniu listy produktów, dla których COOL (ang. Country Of Origin Labeling) jest bezwzględnie obowiązkowe o: mięso ze świń, owiec i z drobiu.

21 stycznia 2015 r. Parlament Europejski przegłosował wniosek o wprowadzenie nowych wymagań nakładających również wymóg znakowania informacją o miejscu pochodzenia w przypadku gdy mięso jest składnikiem produktu (np. farsz w lasagne). Kolejne potencjalne kategorie do wpisania na listę to: mleko, mleko wykorzystywane jako składnik, nieprzetworzone środki spożywcze, produkty jednoskładnikowe, składniki stanowiące więcej niż 50% środka spożywczego.

Nowy w przepisach prawa żywnościowego jest również wprowadzony przez rozporządzenie 1169/2011 wymóg polegający na podaniu kraju lub miejsca pochodzenia składnika stanowiącego więcej niż 50% produktu w sytuacji gdy pochodzi on z innego niż cały środek spożywczy, wskazanego w oznakowaniu, kraju lub miejsca pochodzenia. Powyższy wymóg ma zastosowanie również w odniesieniu do składnika, który jest w ilości mniejszej niż 50% lecz zazwyczaj konsumenci kojarzą go z danym produktem. Jako przykład można podać sytuację, gdy na produkcie napisane jest „wyprodukowano w UE” a składnik podstawowy pochodzi z Azji lub wschodniej Azji.

Kraj lub miejsce pochodzenia produktu można (niezmiennie) wskazywać na zasadzie dobrowolności. Wątpliwości pojawiają się w sytuacjach, gdy nazwa miejsca jest np. elementem nazw (brazylijska jagoda acai, English Tea). COOL podawany na zasadzie dobrowolności nie może wprowadzać konsumenta w błąd ani go dezorientować.

Program V Letniej Szkoły Prawa Żywnościowego - skład oznakowanie kontrola żywności, która odbędzie się w dniach 26-28 maja, uwzględnia wykład Przedstawiciela Ministerstwa Rolnictwa, który przedstawi zasady i najnowsze informacje dotyczące COOL według rozporządzenia 1169/2011.

Tylko do 6 marca możliwość uzyskania rabatu do 27%.