Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-09-03 powrót

Deklarowanie witamin i minerałów pochodzących z naturalnych składników

W suplemencie diety (ale nie tylko w tej kategorii żywności) witaminy i składniki mineralne pochodzą  z różnych źródeł. Mogą to być:

  • substancje chemiczne stanowiące źródło danej witaminy lub składnika mineralnego (np. octan D-alfa-tokoferylu stosowany jako źródło witaminy E)
  • substancje dodatkowe (np. węglan wapnia E 170 stosowany jako dodatek, podczas gdy węglan wapnia jest również autoryzowanym źródłem wapnia)
  • inne składniki produktu w tym składniki roślinne (np. ekstrakt z bambusa stanowiący źródło krzemu / związków krzemu czy też olej z wątroby dorsza stanowiący źródło witaminy A).

O ile w pierwszym przypadku nie ma większych wątpliwości dot. zasad znakowania i deklarowania wartości (no może - chociaż sprawa wydaje się przesądzona w przepisach - poza wyjątkiem tego czy pisać nazwę witaminy  / skł. mineralnego czy też jego formę chemiczną), o tyle w pozostałych przypadkach pojawia się wiele pytań. Poniżej niektóre z nich:

  • Czy w wykazie składników należy wymieniać nazwę substancji aktywnej wniesionej ze składnikiem produktu?
  • Czy w tabeli składników aktywnych deklarować składnik (np. olej z wątroby dorsza) czy może jednak tylko substancję aktywną (np. witaminę A)?
  • Jak dokonać prawidłowej kalkulacji zawartości składnika aktywnego? Czy dodaje się zawartość ze wszystkich źródeł czy tylko tych dodanych w celu wniesienia składnika aktywnego?
  • Czy to prawda, że oświadczenia zdrowotne można stosować tylko wtedy, kiedy witamina lub składnik mineralny pochodzi z autoryzowanych form chemicznych?

Na powyższe pytania odpowiemy już 27 października podczas praktycznych warsztatów:

Suplementy diety i żywność dla specjalnych konsumentów -  prawo i praktyka.