Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-06-02 powrót

Dioksyn w żywności i paszach - przegląd obowiązujących wymagań

Będzie to pierwsza ocena ryzyka dotycząca dioksyn występujących w środkach żywienia zwierząt przygotowana przez EFSA. Opinia uwzględni dotychczasowe prace prowadzone w tym zakresie m.in. przez Komitet Naukowy ds. Żywności, Stały Komitet ds. Dodatków do Żywności (FAO/WHO) oraz Agencję Ochrony Środowiska USA.

Najważniejsze elementy planowanej opinii dotyczące dioksyn i PCB to:

  • ocena toksyczności dla zwierząt i ludzi, z uwzględnieniem wszystkich, istotnych negatywnych oddziaływań na zdrowie jakie wynikają z pobrania tych substancji,
  • oszacowanie narażenia na spożycie z dietą tych związków w populacji Unii Europejskiej, z uwzględnieniem wybranych modeli i zwyczajów w konsumpcji żywności, oraz
  • oszacowanie narażenia dla różnych gatunków zwierząt i ryzyko przenoszenia tych zanieczyszczeń do żywności przeznaczonej dla konsumentów finalnych.

Wyniki prac EFSA w tym zakresie powinny zostać opublikowane w II połowie 2016 r.