Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2017-01-24 powrót

Ekstrakt z nasienia soi – nowy składnik żywności

Dzisiaj została opublikowana Decyzja Wykonawcza Komisji (UE) 2017/115 z dnia 20 stycznia 2017 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu ekstraktu ze sfermentowanego nasienia soi jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.

Ekstrakt ze sfermentowanego nasienia soi zawiera 30 % proszku ze sfermentowanego nasienia soi i 70 % odpornej dekstryny ze skrobi kukurydzianej (jako nośnika), którą dodaje się przy przetwarzaniu. Podczas procesu produkcji usuwa się witaminę K2. Ekstrakt zawiera wyekstrahowaną z natto nattokinazę, środek spożywczy powstający przy fermentacji niezmodyfikowanego genetycznie nasienia soi (Glycine max (L.) z użyciem dobranego szczepu Bacillus subtilis var. natto.

ZASTOSOWANIE

Ekstrakt ze sfermentowanego nasienia soi zgodny ze specyfikacją zawartą w załączniku do Decyzji 2017/115 może być wprowadzony do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności przeznaczony do stosowania w suplementach diety:

  • w postaci kapsułek, tabletek lub proszków,
  • przeznaczonych dla osób dorosłych, z wyjątkiem kobiet ciężarnych i karmiących piersią,
  • w maksymalnej dawce 100 mg ekstraktu ze sfermentowanego nasienia soi dziennie.

Decyzja 2017/115 skierowana jest do firmy: Japan Bio Science Laboratory. 

ZNAKOWANIE

W oznakowaniu suplementów zawierających przedmiotowy ekstrakt deklaruje się go jako „ekstrakt ze sfermentowanego nasienia soi”.

Ponadto, oznakowanie etykiety suplementów diety zawierających ekstrakt ze sfermentowanego nasienia soi zawierają również wskazanie, że osoby zażywające leki powinny spożywać ten produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.