Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-12-14 powrót

Etykieta na rynek US – SZKOLENIE

Zapraszamy na warsztaty podczas, których przedstawimy wytyczne dotyczące obowiązkowych i dobrowolnych elementów oznakowania żywności wprowadzanej na rynek amerykański.

Amerykański system prawa żywnościowego znacznie odbiega od polskiego i UE. Ogromną rolę w tworzeniu regulacji US odgrywa nauka, a liczne procesy sądowe przyczyniają się do dużej dynamiki w zakresie interpretacji i przestrzegania wymagań. Praktykę kształtują także instytucje rządowe: FDA, FTC i USDA. Większość kwestii związanych z oznakowaniem żywności uregulowanych jest na poziomie federalnym, niemniej jednak zastosowanie ma także wiele dodatkowych wymagań stanowych (przykład: California’s Proposition 65).

Szkolenie, które odbędzie się 27 stycznia 2016 r. ma na celu:

  • Poinformowanie o wymaganiach prawa żywnościowego w zakresie znakowania żywności w US
  • Przedstawienie listy obowiązkowych informacji
  • Wskazanie zasad rozmieszczenia treści
  • Przedstawienie najważniejszych instytucji i zakresu ich kompetencji
  • Poinformowanie o zasadach stosowania oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych
  • Przedstawienie interpretacji dotyczących określenia „NATURALNY” w różnych wariantach
  • Omówienie najważniejszych wyroków; w tym dot. określania nazw i umieszczania obrazków owoców
  • Wskazanie zasad znakowania wartością odżywczą oraz poinformowanie o nadchodzących zmianach (2016)
  • Wskazanie najczęstszych utrudnień związanych z adaptacją etykiety polskiej do etykiety na rynek US
  • Zaprezentowanie informacji na przykładach i etykietach z rynku

Tylko przy zgłoszeniu i wpłacie do 5 stycznia rabat 20% lub 27%.

Wszystkie informacje oraz formularz zgłoszeniowy TUTAJ