Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2014-12-05 powrót

Finalna opinia EFSA dotycząca alergenów w żywności.

Została ona przygotowana na wniosek jednego z krajowych urzędów (Food Safety Authority of Ireland) i stanowi aktualizację wcześniejszych opinii w tym zakresie. Szczególny nacisk położono na zagrożenia związane z celiakią oraz niepożądane reakcje na siarczyny w żywności, czyli alergie pokarmowe o podłożu immunologicznym.

Celiakia jest ogólnoustrojową chorobą autoimmunologiczną wywołaną przez białka glutenu, ale także podobne białka występujące w niektórych zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Potwierdzono, że wymagania zawarte w ROZPORZĄDZENIU WYKONAWCZYM KOMISJI (UE) NR 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności, w tym graniczne wartości glutenu 20 mg/ kg  w "produkcie bezglutenowym" i  100 mg/kg  w produkcie o „bardzo niskiej zawartości glutenu" są odpowiednie i mogą być pomocne w komponowaniu diety większości pacjentów cierpiących  na  celiakię.

Etykietowanie w zakresie alergenów w żywności zawierającej dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach > 10 mg / kg lub 10 mg / l jest obowiązkowe w UE.  (zg. z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności).  Mimo, że obecnie są już dostępne metody analityczne bardziej wrażliwe i niezawodne nie stosowana wcześniej, nie określono minimalnej dawki wywołującej negatywne reakcje zdrowotne związane z siarczynami.
 
 
Jeśli chcesz dostawać maila z całą treścią AKTUALNOŚCI dokonaj bezpłatnej subskrypcji NEWSLETTERA tutaj