Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2014-12-04 powrót

Informowanie o alergenach w menu restauracyjnym obowiązkowe już od 13.12.2014 r. IGI FC dla TVN 24 BiŚ

Wymóg ten oznacza dla podmiotów prowadzących tego rodzaju placówki konieczność zaplanowania, w jaki sposób przekazywane będą informacje o wszystkich alergenach obecnych w każdej serwowanej potrawie. Przy tej okazji może pojawić się szereg problemów, wynikających np. z dużej zmienności potraw, stosowanych surowców, aspektu sezonowości, skażeń krzyżowych alergenami itp. Trzeba będzie także zadbać o przeszkolenie personelu oraz stworzenie procedur mających na celu sprawne aktualizowanie informacji dotyczących alergenów w menu. To duże wyzwanie dla sektora horeca tym bardziej, że świadomość nowego wymogu jest nadal dość niska, a kontrole związane z oceną jego stosowania rozpoczną się już 13 grudnia br.

O kwestii zmian w menu restauracyjnym rozmawiano 27 października 2014 r.  w programie BIZNES DLA LUDZI w telewizji TVN 24. Rozmowę, w której uczestniczył doradca IGI FC - pani Joanna Olszak można obejrzeć pod poniższym linkiem.

http://tvn24bis.pl/magazyny,191/biznes-dla-ludzi-27-10,482248.html