Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2014-07-24 powrót

Informowanie o żywności - znakowanie, prezentacja i reklama wg rozporządzenia 1169/2011, kontrola

W przededniu stosowania rozporządzenia 1169/2011podmioty branży spożywczejpowinny przeanalizować, czy jego wymogi zostały w pełni i prawidłowo wdrożone do oznakowania, a także prezentacji żywności. Wiele zapisów tego aktu prawnego pozostaje niejasnych, co stanowi istotne utrudnienie w przygotowaniu się do ich wypełnienia. Powstają przewodniki oraz wskazówki, które mogą być pomocne w dostosowaniu się do nowych wymogów. Warto wziąć je pod uwagę, podejmując ostateczne decyzje odnośnie treści i sposobu oznakowania, jak również prezentowania produktów (np. na stronach internetowych) po 12 grudnia br.

Istotne jest także zapoznanie się ze stanowiskiem krajowych organów urzędowej kontroli żywności, które już wkrótce będą oceniać efekty tej pracy dostosowawczej. To ostatnia chwila na dokonanie zmian i poprawek.

Podczas szkolenia, które odbędzie się w Warszawie w dniu 20 października odpowiemy m.in. na poniższe pytania:

Na co warto zwrócić uwagę - ostatnie zmiany w oznakowaniu i prezentacji żywności
Które zapisy budzą dziś największe wątpliwości (możliwe rozwiązania)?
Aktualne prace KE - czyli co się jeszcze wydarzy?
Które wymogi mogą się zmienić, w jaki sposób i kiedy?
Czego możemy spodziewać się podczas kontroli od 13 grudnia?
Jaka jest różnica między etykietowaniem, prezentacją i reklamą - konsekwencje?
W trakcie szkolenia odbędzie się dyskusja pomiędzy uczestnikami i przedstawicielami inspekcji kontrolujących żywność (PIS i IJHARS), która będzie okazją do zapoznania się ze stanowiskiem organów oraz uzyskania odpowiedzi na nurtujące branżę pytania.

Wykłady przygotowane zostaną nie tylko w oparciu o wiedzę z zakresu interpretacji przepisów prawa żywnościowego, ale także bogate doświadczenie w praktycznym dostosowaniu znakowania i prezentacji żywności do rozporządzenia 1169/2011.

Serdecznie zapraszamy!

Szczegółowe informacje znajdą Państwo w załączniku, zgłoszenia można dokonać na stronie www.igifc.pl w zakładce SZKOLENIA.