Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-08-30 powrót

Jabłko GM czeka na decyzję w sprawie wprowadzenia do obrotu

OSF’s NF872 Arctic® Fuji to nazwa jabłka, które zostało zmodyfikowane genetycznie w celu wyeliminowania enzymatycznego brązowienia (reakcji chemicznej zachodzącej pod wpływem enzymu oksydazy polifenolowej, w wyniku której powstaje brązowe zabarwienie).

Wstępna ocena wydana przez USDA (Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa) oraz APHIS (Plant Health Inspection Service) jest pozytywna. To trzecie jabłko GM Arctic® Fuji, które czeka na zezwolenie w Stanach Zjednoczonych. 

Zastosowana modyfikacja polega na wyciszeniu aktywności oksydazy polifenolowej (PPO) odpowiedzialnej za brązowienie wybranych owoców i warzyw pod wpływem potłuczenia, ugryzienia, czy pokrojenia. W ten sposób zmodyfikowane jabłka to zapewne łakomy kąsek dla firm, które je np. transportują. Jak zapewnia producent pod względem składu i wartości odżywczej jabłko OSF’s NF872 jest porównywalne ze swoimi konwencjonalnymi odpowiednikami.

Do 12 września można zgłaszać w ramach konsultacji społecznych uwagi https://www.regulations.gov/comment?D=APHIS-2016-0043-0001

KRÓTKIE PRZYPOMNIENIE

W Unii Europejskiej możliwe jest wprowadzenie do obrotu genetycznie zmodyfikowanych organizmów, po wcześniejszym uzyskaniu zezwolenia instytucji unijnych. Obecnie dopuszczonych w celach spożywczych jest kilkadziesiąt modyfikacji genetycznych następujących roślin: soja, kukurydza, rzepak, burak cukrowy, bawełna. Spoza listy roślin do spożywczych zastosowań, w UE można także wprowadzać do obrotu m.in. genetycznie zmodyfikowane goździki (kwiaty cięte) o niespotykanych w naturze barwach.

WAŻNE DLA FIRM BRANŻY SPOŻYWCZEJ

Przepisy unijne regulują nie tylko sposób wprowadzania do obrotu żywności GM ale również jej znakowanie. Żywność będąca GM (np. kukurydza) czy zawierająca (np. kiełbasa z izolatem białka sojowego) lub wyprodukowana z GMO (np. olej sojowy) musi zawierać stosowną informację na etykiecie. Jest to treść obowiązkowa.

Przypominamy również o tym, że warto systematycznie kontrolować partie od dostawców z Państw Trzecich. Prawdopodobieństwo sprowadzenia produktu zawierającego soję GM jest bardzo duże. Dotyczy to na przykład izolatów białka sojowego. 

Warto zabezpieczyć się żądaniem odpowiednich certyfikatów oraz kontrolą laboratoryjną. Żywność GM niedozwolona w Unii nie może znajdować się na jej rynku. W przypadku stwierdzenia takiej nieprawidłowości odpowiednia informacja trafia zwykle do systemu RASFF, produkt jest wycofywany z obrotu.

Tylko w lipcu i sierpniu tego roku do RASFF trafiły informacje o następujących niedozwolonych GMO na rynku UE: papaja z Kambodży (w Austrii), papaja z Tajlandii (w Niemczech), ryż z Chin (w UK).

Jeśli mają Państwo pytania dotyczące

  • znakowania żywności GM
  • przygotowania odpowiedniego zapisu w umowie z dostawcami surowców
  • rekomendowanych badań laboratoryjnych

zapraszamy do kontaktu z Doradcami IGIFC igifc@igifc.pl