Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-02-03 powrót

Jak sprawdzić czy składnik jest nową żywnością?

Takie decyzje uzyskały m.in. fitosterole, izomaltuloza, Clostridium butyricum (CBM 588), olej z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), syntetyczna zeaksantyna. Jest też wiele składników, którym odmówiono możliwości wprowadzenia do obrotu np. betaina czy stewia.

Zagadnienie nowej żywności nie dotyczy wyłącznie składników, które nie były spożywane przed 15 maja 1997. Przepisy mają również zastosowanie do składników, które zostały poddane procesowi wytwórczemu obecnie niebędącemu w użyciu, w efekcie, którego powstają istotne zmiany w składzie lub strukturze żywności lub jej składników.

Źródła pochodzenia składników są różnorodne. Warto sprawdzić czy składniki nie spełniają definicji nowej żywności. W innym przypadku, kiedy produkt zawiera nieautoryzowany składnik np. stewię (nie należy mylić z glikozydami stewiolowymi) informacja o takim produkcie zwykle trafia do systemu RASFF. Ponadto, jeśli produkt jest przedmiotem kontroli granicznej nie jest wpuszczany na teren UE.

Jak sprawdzić czy składnik jest NOVEL?

Sam katalog nowej żywności prowadzony przez Komisję Europejską nie jest wystarczającym narzędziem. Zawiera on przede wszystkim informacje o składnikach, które były omawiane podczas spotkań Grupy Roboczej KE. Służy jedynie wskazaniu, czy produkt będzie potrzebował zezwolenia na mocy rozporządzenia 258/97.

Pomocna jest weryfikacja wszystkich dotychczasowych zezwoleń oraz decyzji odmawiających wprowadzenia do obrotu. Kluczowe jest sprawdzenie czy składnik, który ma być zastosowany odpowiada charakterystyce tego, który uzyskał zezwolenie, czy pochodzi od właściwego dostawcy.

Dla składników równorzędnych (pod względem określonych cech) z istniejącymi środkami spożywczymi przewidziana została specjalna ścieżka - skrócona procedura (ang. substantial equivalence).  W tym przypadku konieczne jest przedłożenie odpowiednich dowodów naukowych lub uzyskanie opinii właściwej jednostki stwierdzającej, że produkt jest równorzędny z tym istniejącym już na rynku. Równorzędność może być oceniana w odniesieniu do żywności o statusie nowej żywności jak i w stosunku do takiej, która była spożywana w znacznym stopniu przed 15 maja 1997 i nie musiała przechodzić procedury.

Jeszcze w tym roku oczekiwane jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i rady w sprawie nowej żywności, które zastąpi 258/97. W Brukseli trwają intensywne prace nad tym aktem prawnym.

  • Jak i gdzie sprawdzić czy składnik nie jest nową żywnością?
  • Czy wszystkie rośliny (botanicals), które są na liście pending na pewno nie są nową żywnością?
  • Które procesy decydują o tym, że produkt jest Novel i jak to sprawdzić?
  • Czy zastosowane enzymy mają znaczenie?
  • Czy jeśli składnik jest obecny na rynku w innym Państwie Członkowskim to można, że nie jest nową żywnością i stosować w Polsce?
  • Jak udowodnić, że produkt był stosowany przed 15 maja 1997? Jakie dokumenty zebrać? Jaka inspekcja może to sprawdzić?
  • Jak zmieni się definicja nowej żywności i czy to prawda, że wkrótce każda żywność niespożywana przed 15 maja 1997 będzie nową żywnością?
  • Co to jest „żywność tradycyjna”, dla której przewidywana jest nowa procedura?
  • Czy fakt, że składnik ma status GRAS ma znaczenie?

Na wszystkie pytania odpowiemy podczas wykładu dotyczącego nowej żywności w ramach V letniej Szkoły Prawa Żywnościowego - SKŁAD OZNAKOWANIE KONTROLA ŻYWNOŚCI, które odbędzie się w dniach 26-28 maja w Zdunowie koło Warszawy.

Jedynie do 6 marca możliwość uzyskania do 27% rabatu