Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-10-24 powrót

„Jogurt grecki” i „jogurt TYP grecki” – czy może być produkowany w Polsce?

Przez kilka miesięcy trwała dyskusja i spór pomiędzy Państwami Członkowskimi o możliwość stosowania określeń „jogurt grecki” i „jogurt typ grecki” w odniesieniu do produktów produkowanych poza granicami Grecji. Stanowisko Komisji Europejskiej (KE) w tej sprawie jest jednoznaczne.

WPROWADZENIE

W kwietniu 2015 r. Czechy notyfikowały projekt krajowego rozporządzenia w sprawie produktów nabiałowych, tłuszczów i olejów. Uwzględnia ono m.in. wytyczne dotyczące tego w jaki sposób „jogurt grecki” powinien odróżniać się od innych produktów jogurtowych. Sprzeciw przeciwko projektowi zgłosiło greckie ministerstwo rozwoju rolnego i żywności. Jako podstawę podano niezgodność z rozporządzeniem 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.  Według Grecji stosowanie określeń „jogurt grecki” lub „jogurt w stylu greckim” wprowadza konsumentów w błąd co do kraju pochodzenia produktu. Jako wprowadzające w błąd nie zostały wymienione wyłącznie określenia słowne, ale również elementy graficzne wskazujące na związek z Grecją.

STANOWISKO KE

Kilka tygodni temu Komisja Europejska przedstawiła stanowisko, zgodnie z którym „używanie zwłaszcza zwrotu ‘jogurt grecki’ dla produktów powstałych poza granicami Grecji myli konsumentów i tworzy nieuczciwą konkurencję na rynku unijnym”.

Ponadto, KE stwierdziła, że w tym przypadku nawet uzupełnienie informacji dla konsumentów o miejsce produkcji jogurtu mogłoby być nadal wprowadzające w błąd. Możemy tu zauważyć konsekwentną linię interpretacji przepisów prawa unijnego przedstawioną w wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE w sprawie Teekanne.

Komisja nie podzieliła jednak sprzeciwu Grecji w odniesieniu do określeń „w stylu greckim”, „typu greckiego”, twierdząc, że odnoszą się one raczej do zastosowanych metod produkcji niż do samego kraju pochodzenia.

ZNACZENIE DLA FIRM BRANŻY SPOŻYWCZEJ

Na rynku polskim dostępne są jogurty greckie wyprodukowane w Grecji jaki i „greckie” wyprodukowane w Polsce oraz wyprodukowane w Polsce jogurty „typu greckiego”. Inne, dodatkowo, stosowane określenia to „naturalny” (jogurt typu greckiego). Są też takie, na których odniesienie do stylu lub pochodzenia napisane jest w języku angielskim „greek style”. Bardzo popularnym zabiegiem jest ...

Jeśli chcesz dostawać pełną treść AKTUALNOŚCI dokonaj subskrypcji TUTAJ

Już teraz zapraszamy Państwa do udziału w VII LETNIEJ SZKOLE PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO, podczas której będziemy dyskutować m.in. na temat tworzenia i poprawności nazw środków spożywczych.

VII LSPŻ odbędzie się w czerwcu 2017 r. 30% miejsc jest już zarezerwowanych. Szczegóły wkrótce