Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2017-03-13 powrót

Laktitol „nowym” składnikiem żywności

Na podstawie Decyzji Wykonawczej Komisji (UE) 2017/450 z dnia 13 marca 2017 r. laktitol jest nowym składnikiem żywności. Warto zaznaczyć, że laktitol otrzymał status NOWEGO składnika, chociaż można go również stosować jako substancję dodatkową E 966 w wybranych kategoriach żywności.

Firma wnioskująca o wydanie zezwolenia - DuPont Nutrition Biosciences ApS – zaproponowała, aby laktitol był stosowany w tych samych kategoriach żywności i na tych samych poziomach stosowania, które są obecnie stosowane, gdy laktitol dodaje się jako dodatek do żywności, zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

W toku prac nad wnioskiem Państwa Członkowskie przedstawiły obawy dotyczące nadmiernego spożycia laktitolu. W efekcie możliwość jego zastosowania ograniczono do suplementów diety w postaci kapsułek lub tabletek przeznaczonych dla osób dorosłych w maksymalnej dawce 20 g laktitolu dziennie zgodnie z zaleceniem producenta.

Decyzja Komisji skierowana jest do DuPont Nutrition Biosciences ApS.