Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-03-16 powrót

Lakto-N-neotetraoza i 2′-O-fukozylolaktoza nowymi składnikami żywności

W Dzienniku Urzędowym UE z 16 marca 2016 zostały opublikowane dwie decyzje wykonawcze Komisji:  

  • Decyzja 2016/375 z dnia 11 marca 2016 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu lakto-N-neotetraozy jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.
  • Decyzja 2016/376 z dnia 11 marca 2016 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu 2′-O-fukozylolaktozy jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Obydwa składniki mogą być stosowane w wielu kategoriach środków spożywczych m.in.:

  • Batonikach zbożowych
  • Napojach na bazie mleka i podobne produkty przeznaczone dla małych dzieci
  • Chlebach i wyrobach z makaronu dla osób nietolerujących glutenu
  • Napojach z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi
  • Suplementach diety w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE, z wyjątkiem suplementów diety dla niemowląt