Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2016-08-08 powrót

Lepsza żywność potrzebna od zaraz! Wezwanie Rady UE

Pod koniec lipca w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano konkluzje Rady w sprawie ulepszania produktów spożywczych.

SZCZEGÓŁY DOKUMENTU

W dokumencie tym Rada wyraziła zaniepokojenie wynikające z powszechności chorób dietozależnych w populacji europejskiej, która nie tylko zagraża bezpośrednio zdrowiu obywateli, ale także stanowi istotne obciążenie ekonomiczne dla Unii i jej państw członkowskich. Szczególnie niepokojące jest rosnące występowanie nadwagi i otyłości wśród dzieci, które jest efektem przede wszystkim nieprawidłowej diety obfitującej w wysoko energetyczne posiłki o podwyższonej zawartości soli, tłuszczów nasyconych oraz cukrów prostych. Co więcej, bardzo często wielkość spożywanych porcji zdecydowanie przekracza przeciętne zapotrzebowanie organizmu dziecka. Rada uznała, że działania na rzecz poprawy składu żywności i zwiększenia dostępności takich ulepszonych produktów dla wszystkich obywateli są konieczne i muszą być podejmowane zarówno przez rządy państw członkowskich, jak też organizacje pozarządowe oraz same przedsiębiorstwa spożywcze. Niezbędne są działania dotyczące zwłaszcza podstawowych produktów spożywczych, konsumowanych na co dzień. Rada zwraca uwagę na fakt istotny dla producentów żywności, tj.: "Ulepszenie składu produktów spożywczych otwiera ogromne możliwości innowacji i możliwości rynkowe oraz może prowadzić do zdobycia lepszej pozycji na rynku. Oczekuje się pożądanego w przedsiębiorstwach zwiększenia spójności między opracowywaniem ulepszonych produktów spożywczych a inwestycjami w marketing, by promować najzdrowsze opcje w ofercie przedsiębiorstw i ułatwiać dokonywanie zdrowych wyborów."

Rada wezwała również Komisję Europejską do przeprowadzenia szeregu działań na rzecz ulepszania środków spożywczych zaś państwa członkowskie aby m.in. "do końca 2017 r. wdrożyły (...) krajowe plany ulepszania produktów spożywczych, tak by do 2020 r. ułatwić konsumentom dokonywanie zdrowych wyborów poprzez zwiększenie dostępności żywności o mniejszej zawartości soli, tłuszczów nasyconych, dodanych cukrów i niższej wartości energetycznej oraz, w stosownych przypadkach, zmniejszenie wielkości porcji, a także by informować o składzie odżywczym żywności przetworzonej."

ZNACZENIE DLA FIRM BRANŻY SPOŻYWCZEJ

Konkluzje Rady mogą zapoczątkować nowe inicjatywy legislacyjne w UE i na poziomie krajowym. Wytyczają one także nowy kierunek działań, które powinny być podejmowane przez wszystkich producentów żywności w celu tworzenia nowych środków spożywczych, o korzystnym profilu żywieniowym.

Przypominamy, że 1 sierpnia br. opublikowano aktualizację rozporządzenia Ministra Zdrowia określającego grupy środków spożywczych przeznaczone do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (wchodzi w życie 1 września br.).

Osoby zainteresowane pełną treścią konkluzji Rady prosimy o kontakt z biurem igifc@igifc.pl