Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-06-08 powrót

„Malinowo waniliowa przygoda" - wyrok TSUE

Szczegółowo opisywaliśmy to zagadnienie w newsleterze z 20 stycznia 2015 - „Rysunek składnika którego nie ma w produkcie”.

Niemieckie stowarzyszenie ds. ochrony konsumentów zarzuciło przedsiębiorcy, że za pomocą atrakcyjnych wyróżnień słownych i graficznych wprowadza konsumentów w błąd odnośnie składu herbaty. Konsumenci mogli bowiem oczekiwać, że produkt zawiera w składzie wanilię i malinę lub co najmniej ich naturalne aromaty.

Ze względu na złożony charakter sprawy Federalny Trybunał Sprawiedliwości w Niemczech zwrócił się z zapytaniem do TSUE, czy etykietowanie środka spożywczego może wprowadzić konsumenta w błąd, jeżeli sugeruje obecność składnika, który w rzeczywistości w produkcie nie występuje, a jego brak konsument może określić wyłącznie zapoznając się z wykazem składników.

W rozpatrywanej sprawie Trybunał przypomniał, że prawodawstwo żywnościowe nakłada na podmioty branży spożywczej obowiązek rzetelnego informowania konsumentów odnośnie składu i właściwości oferowanych środków spożywczych.

Na przykładzie powyższego produktu TSUE wskazał, że w przypadkach niejednoznacznej prezentacji żywności wykaz składników - nawet zawierający prawdziwe i wyczerpujące informacje, może nie mieć mocy skorygowania w dostatecznym stopniu mylnego i niejednoznacznego wrażenia jakie wywarło takie etykietowanie. Wniosek:
Etykietowanie żywności nie powinno wprowadzać konsumenta w błąd sugerując obecność składnika, który w rzeczywistości w produkcie nie występuje.