Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2014-09-18 powrót

„Może zawierać...” - dalszy ciąg dyskusji nt. informowania o możliwej obecności alergenów

Nie jest to zadanie łatwe, a zdaniem EFSA (wg. wstępnego raportu dot. alergenów) na tę chwilę praktycznie niemożliwe do wykonania (z uwagi na brak wystarczających danych naukowych). Jednak wielu ekspertów jest zdania, iż takie progi trzeba ustalić jak najszybciej, zarówno w trosce o zdrowie konsumentów - alergików, jak i ograniczanie niepotrzebnych kosztów po stronie producentów.

Czy te krytyczne głosy przyczynią się do wzmożenia prac (np. EFSA) w zakresie opracowania dopuszczalnych progów obecności alergenów? 

O dalszym przebiegu i ew. skutkach tej dyskusji będziemy informować poprzez newsletter IGI FC.