Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-05-29 powrót

Ostateczna opinia na temat bezpieczeństwa kofeiny

W opinii zwrócono uwagę m.in. na:

  • związek pomiędzy spożyciem kofeiny z różnych źródeł żywnościowych, a wysiłkiem fizycznym, oraz
  • potencjalne ryzyko spożycia kofeiny w połączeniu z alkoholem, substancjami znajdującymi się w napojach energetyzujących oraz z synefryną, mogącą występować w składzie wybranych suplementów diety.

Ostateczna forma opinii została ustalona po okresie dwumiesięcznych konsultacji i spotkań roboczych. W procesie oceny aktywnie uczestniczyły państwa członkowskie, grupy konsumenckie i przedstawiciele przemysłu. Jest to pierwszy przypadek w historii, kiedy zagrożenie wynikające ze spożycia kofeiny z różnych źródeł żywnościowych, zostało przeanalizowane i ocenione na poziomie Unii Europejskiej.

Podsumowanie najważniejszych zagadnień związanych ze stosowaniem kofeiny, w tym:

  • poziomy zawartości w suplementach diety,
  • możliwe zmiany w dotychczasowej praktyce inspekcji, oraz
  • znakowanie,

będzie jednym z zagadnień poruszanych na najbliższym szkoleniu pt.: „PROJEKTOWANIE SUPLEMENTÓW DIETY”, na które serdecznie Państwa zapraszamy w dniach 18-19 czerwca 2015 r. do Hotelu NARVIL CONFERENCE & SPA w Serocku k/WarszawySzczegółowe informacje znajdują się na naszej stronie www.igifc.pl w zakładce SZKOLENIA.