Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-03-12 powrót

Pierwszy składnik roślinny prawnie zabroniony do stosowania w żywności

Przepisy prawa żywnościowego nie określały dotychczas ani dozwolonych ani też zabronionych składników roślinnych.

Zagadnienie jest szczególnie istotne dla branży suplementów diety, która przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu konkretnej substancji roślinnej najczęściej kieruje się nieformalnymi listami krajowymi lub wspólnotowymi, określającymi składniki akceptowane lub takie których stosowanie jest zabronione. Takie listy nie mają jednak zastosowania w całej Wspólnocie.

Pomimo wątpliwości Komisji Europejskiej, dotyczących potrzeby ustanowienia wspólnotowej listy składników roślinnych dozwolonych do stosowania w suplementach diety, przepisy przewidują możliwość objęcia kontrolą poszczególnych substancji dodawanych do żywności.

W wyniku oceny ryzyka przeprowadzonej na wniosek Niemiec w dzienniku urzędowym UE opublikowano rozporządzenie Nr 2015/403, które uznaje ziele przęśli oraz preparaty z tego ziela za składniki zakazane do stosowania w produkcji żywności. Składnik ten oraz jego przetwory najczęściej wykorzystywany był w suplementach diety pomocnych w odchudzaniu lub poprawie wyników sportowych.

Zgodnie z wynikami naukowej oceny ryzyka przeprowadzonej przez EFSA, ziele przęśli i jego przetwory mogą prowadzić do narażenia na pobranie alkaloidów przęśli i/lub efedryny, w ilościach równych lub przewyższających dawki lecznicze. Świadome lub nieświadome spożywanie produktów zawierających te składniki (np. zafałszowane „naturalne suplementy na odchudzanie”), może stwarzać poważne zagrożenie dla zdrowia, szczególnie układu krążenia i ośrodkowego układu nerwowego (nadciśnienie lub udar). Dodatkowo negatywne działanie może nasilać się w połączeniu z kofeiną, która jest powszechnym składnikiem żywności.

Aktualne dane naukowe nie pozwalają na ustalenie dziennego poziomu spożycia, który nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumentów dlatego też uznano, że stosowanie przęśli w żywności (w tym w suplementach diety), stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i powinno zostać w pełni zabronione.

Więcej szczegółów m.in. na temat roślinnych suplementów diety przedstawimy podczas najbliższego szkolenia pt.: „PROJEKTOWANIE SUPLEMENTÓW DIETY” – program szkolenia znajdą Państwo na naszej stronie www.igifc.pl.