Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę pocztową, być na bieżąco z prawem żywieniowym oraz wiedziedź co możemy Ci zaoferować w ramach szkoleń, przyłącz sie do nas subskrybująć newsletter.

zapisz się >

Archiwum

2015-09-09 powrót

Przewodnik: Rozmieszczenie treści na etykiecie

Podczas prac nad Rozporządzeniem 1169/2011 rozważano wprowadzenie obowiązku znakowania wartością odżywczą na FOP (z ang. Front of the Pack). Z tego pomysłu pozostała jedynie możliwość powtarzania wybranych informacji o wartości odżywczej.

Powszechnie wiadomo, że nazwa i ilość netto (oraz % alkoholu w wybranych przypadkach) muszą znajdować się w tym samym polu widzenia. Warto pamiętać, że istnieje wiele innych wytycznych o bardzo szczegółowym charakterze np.: „bezpośrednio w pobliżu”, „obok nazwy środka spożywczego”, „niezwłocznie po nazwie”, „obok” itd. Mają one bardzo duży wpływ na projekt graficzny i ostateczny kształt etykiety.

Pomimo szczegółowych wymagań w Rozporządzeniu 1169/2011, podczas przygotowania etykiety zgodnej z przepisami Rozporządzenia 1169/2011 często pojawiają się pytania:

  • Jak stosować ikony o wartości odżywczej?
  • Czy część informacji może być wewnątrz opakowania, np. na butelce a część na kartoniku? Według jakiego klucza to podzielić.
  • Które to są informacje obowiązkowe?
  • Czy informacje na temat żywności muszą być na etykiecie czy mogą być na ulotce?
  • A jak powinny być oznakowanie produkty, które dostępne są w wersji jednostkowej i np. w zgrzewce? Czy powinny być oznakowane tak samo?
  • „Opakowanie zbiorcze”?
  • Które informacje muszą być w głównym polu widzenia?
  • Czy nazwa produktu zawsze powinna być na FOP (głównym polu widzenia)?
  • Czy część informacji obowiązkowych może być pod naklejką?
  • Jeśli oznakowanie jest w innym języku mogę nakleić tylko sticker?

Na wszystkie te pytania odpowiemy podczas praktycznych warsztatów: ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI ROZPORZĄDZENIE 1169/2011, które odbędzie się 26 października w Warszawie.